Školy budú mať prednosť. Minister avizuje prechod na regionálny semafor

TA3 TASR
7.4.2021 11:51

Pri akomkoľvek uvoľňovaní opatrení budú mať prednosť školy. Po prvom rokovaní nového vládneho kabinetu pod vedením Eduarda Hegera (OĽANO) to povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Bližšie informácie o tom, ako budú školy fungovať v nasledujúcich dňoch, plánuje oznámiť počas tohto týždňa.

Majú dohodu

Poukázal, že v tejto súvislosti sa stretávajú s epidemiologickým tímom. V prípade priaznivých podmienok by malo prejsť Slovensko 19. apríla do bordovej fázy. Ako tvrdí šéf rezortu školstva, školy by sa mohli od tohto termínu prepnúť do regionálneho semaforu. "Dohoda, ktorá bola s epidemiologickým tímom, je, že aj keď sme v čiernej fáze ako Slovensko, tak školstvo by sa od 19. apríla malo prepínať do regionálneho systému," povedal.

Rozhodnutie ministra k aktuálnemu fungovaniu na školách je platné do nedele 11. apríla. Gröhling tvrdí, že v stredu alebo vo štvrtok zverejnia informáciu, ako sa bude fungovať počas budúceho týždňa. Poznamenal, že by bol rád, keby sa "dotiahlo očkovanie učiteľov do konca", aby boli do nového školského roka v septembri zaočkovaní.

Prehodnocujú testovanie

Minister si myslí, že okrem kloktacích testov by sa mali zabezpečiť aj nejaké iné testy, ktoré by sa dali používať v školách rýchlejším spôsobom. "Ak pôjdeme potenciálne od 19. apríla k otváraniu škôl, tak budeme využívať kloktacie testy. Ja som rád, že máme za sebou pilotné fázy," povedal minister školstva s tým, že sa vychytajú problémy, ktoré pri tomto druhu testovania nastali. Z jedného milióna zaobstaraných testov sa podľa šéfa rezortu školstva minulo okolo 20.000.

Podľa Gröhlinga sa prehodnocuje aj stratégia testovania na školách. Povinnosť testovania pre rodičov podľa ministra školstva zostane naďalej platná. Ako tvrdí, chcú tým zabrániť tomu, aby sa ochorenie začalo šíriť. "Je fakt, že bude naďalej fungovať aj školský semafor, ktorý hovorí, že keď nastane 'minohnisko', tak sa budú zatvárať triedy alebo školy," dodal.

V programovom vyhlásení vlády (PVV) v oblasti školstva výrazné zmeny nebudú, uviedol minister. "Myslím si, že PVV za školstvo je napísané veľmi dobre," uviedol šéf rezortu školstva. Ako dodal, plánujú len presnejšie stanoviť niektoré veci.

Prezidentka Zuzana Čaputová menovala nový kabinet pod vedením Eduarda Hegera (OĽANO) po rekonštrukcii vlády 1. apríla. Vláda je podľa Ústavy povinná do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred Národnú radu, predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery.

Návrhy jednotlivých členov vlády do PVV majú vychádzať z programu vlády vymenovanej 21. marca 2020. Z nich bude následne dopracovaný konečný návrh PVV.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok