Novým predsedom SNS sa stal Andrej Danko.

SITA, TA3
6.10.2012 11:17

Ján Slota skončil vo funkcii predsedu Slovenskej národnej strany (SNS) a stal sa jej čestným predsedom, s možnosťou veta.

 

Novým predsedom Slovenskej národnej strany (SNS) sa dnes na sneme v Žiline stal doterajší podpredseda národniarov Andrej Danko. Zvolilo ho 153 zo 156 prítomných delegátov, traja sa zdržali hlasovania.

Delegáti snemu dnes museli rozhodovať o predsedovi, lebo dlhoročný líder národniarov Ján Slota avizoval odchod z predsedníckeho postu po neúspešných marcových parlamentných voľbách, v ktorých sa SNS nedostala do parlamentu. V septembri oznámil, že ho nahradí jeden z dvojice: Andrej Danko – Rafael Rafaj. Viaceré okresné organizácie pred snemom navrhli, aby sa Slota stal čestným predsedom. Jedna z okresných organizácií národniarov navrhovala, aby Slota ďalej pokračoval ako líder.

O vývoji v SNS

Slota bol prvýkrát predsedom SNS v rokoch 1994 až 1999. Vtedy ho na sneme v súboji o predsednícke kreslo porazila Anna Belousovová. Následne založil Pravú SNS, ktorej predsedom bol do roku 2003. Vtedy došlo opäť k zjednoteniou SNS na čele so Slotom.

Podľa analytika Jána Baránka Slota mal odísť z vedenia SNS už po parlamentných voľbách v roku 2010, keď sa ledva strana dostala do parlamentu. „Keby vtedy nastala zmena na poste predsedu a zmenila by sa agenda, bola šanca na revitalizáciu,“ povedal Baránek pre agentúru SITA. Podľa neho Slota, jeho arogancia a vulgarizmy určite nebudú chýbať. „Tento štýl politiky nebude chýbať, ak tak podobným jemu,“ dodal. SNS podľa Baránka doplatila na svojho predsedu a agendu, keď dlhodobo nevedela mať inú ako protimaďarskú, čo sa jej vypomstilo. „Maďarskú kartu prebili jej škandály z bývalej Ficovej vlády. Maďarská karta nestačila na to, aby eliminovala škandály,“ upozornil. SNS podľa Baránka nedokázala nacionalizmus vymeniť za vlastenectvo.

Podľa politológa SNS má do istej miery šancu sa revitalizovať. „Za mečiarizmu sa žiaľ národné symboly sprofanovali, čo prinieslo, že hlásenie sa k národným symbolom znamenalo prihlásenie sa k mečiarizmu. Bolo spojené s drancovaním majetku, rozkradnutím Slovenska, na dlhé roky to národnú agendu zdiskreditovalo,“ doplnil Baránek.

K zvoleniu Andreja Danka do čela SNS sa vyjadrila aj bývalá podpredsedníčka strany Anna Belousovová

Zmena vo vedení Slovenskej národnej strany (SNS) podľa jej niekdajšej predsedníčky a terajšej šéfky strany Národ a spravodlivosť Anny Belousovovej de facto nič nerieši a je len malou kozmetickou úpravou. Agentúre SITA to povedala v súvislosti so zvolením nového predsedu SNS, ktorým sa dnes stal doterajší podpredseda strany Andrej Danko.

Výsledkom podľa Belousovej je, že "SNS má dvoch predsedov. Výkonného predsedu, ktorý je stopercentne kontrolovaný a podriadený čestnému predsedovi Jánovi Slotovi". Nie je podľa nej v poriadku vyhlásiť za čestného niekoho, koho nemožno stotožniť s obsahom tohto pojmu. Ako ďalej uvádza, Ján Slota si len nasadil masku s menom Andrej Danko. V praxi to podľa Belousovovej znamená, že SNS ostala stranou jedného človeka. "Zostáva stranou, ktorá naďalej vlečie za sebou kauzy minulosti, akými sú napríklad nástenkový tender alebo predaj emisií," uvádza Belousovová. Kritizuje aj fakt, že strana povýšila na piedestál politiku, ktorá zabezpečila jej prepad v posledných parlamentných voľbách. Šancu má podľa nej teraz jej strana a tí, "ktorí majú skutočný záujem hájiť národné záujmy ľudí".

Ján Slota je po dnešnom sneme Slovenskej národnej strany už len aktívnym čestným predsedom s poradným hlasom bez práva veta. Za nového predsedu si národniari podľa očakávania zvolili 38-ročného advokáta Andreja Danka. Slota vysvetľuje, že ide len o praktickú generačnú výmenu. „Ja z politiky neodchádzam. Budem nápomocný predsedovi Dankovi a v strane budem veľmi aktívne pôsobiť," povedal Slota po voľbe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok