Expertka na ochranu osobných údajov v TA3: Ľudia nesmú mať pocit, že ich štát sleduje

TA3
6.4.2021 23:00

Štát vstupuje do nášho súkromia mnohými spôsobmi. Najnovšie navrhuje Ministerstvo vnútra SR vytvoriť register účtov, ktorého súčasťou by bola aj možnosť skontrolovať výšku zostatku na účte. Banky upozorňujú, že táto zmena by odkryla bankové tajomstvo a prekročila by rámec európskych pravidiel. Viac povedala v TA3 expertka na ochranu osobných údajov Lucia Semančínová.

Expertka na ochranu osobných údajov v TA3: Ľudia nesmú mať pocit, že ich štát sleduje
ČTK (Ilustračná fotografia)

Návrh stojí na európskej legislatíve

Údaje ktoréhokoľvek majiteľa bankového účtu by si podľa návrhu ministerstva vnútra mohli pozrieť nielen bankári, ale aj policajti, prokurátori či tajné služby. A to aj v prípade, že tam nejde o podozrenie z prania peňazí a majiteľ účtu nie je podozrivý z trestnej činnosti.

"Aj suma, ktorú mám na osobnom účte, je osobným údajom," potvrdila expertka v relácii Tak Takto?! s tým, že tento údaj patrí pod ekonomickú identitu. Platí to nielen pre sumu, ale aj pre číslo účtu. V prípade neoprávneného prístupu k infomrmácii o zostatku na účte môže hroziť riziko zásahu do súkromia dotknutých osôb.

Odborníčka vysvetľuje, že návrh Ministerstva vnútra SR je postavený na európskej legislatíve. Cieľom je vytvoriť "centralizovaný automatizovaný mechanizmus" na včasnú identifikáciu majiteľov účtov a bezpečnostných schránok, aby bolo možné identifikovať majiteľa účtu. "Smernica EÚ umožňuje členským štátom, aby do tohto mechanizmu dostali aj iné informácie či údaje, nie je definované, či to má byť zostatok na účte," vysvetlila Semančínová. Opatrenie by však malo zachovať aj súkromie a osobné údaje.

Urýchlenie identifikácie

"Je tu verejný záujem proti právu jednotlivca," ozrejmila expertka. Už dnes je umožnené, aby polícia či orgány činné v trestnom konaní mali prístup k informáciám o bankových účtoch, ak ide o vyšetrovanie alebo stíhanie. Polícia pritom sama nevstupuje priamo k týmto údajom, ale žiada o ne banku. Podľa expertky má však zmena priniesť včasnú identifikáciu majiteľa účtu, pričom momentálne je tento proces zdĺhavý.

Dá sa zabrániť zneužitiu prístupu k informáciám o účtoch? "Bezpečnostné opatrenia sú veľmi dôležité," vysvetľuje odborníčka. Nový právny predpis by podľa nej mal prejsť posúdením vplyvu opatrení na ochranu osobných údajov, kde sa posúdi rizikovosť a nasadia sa príslušné bezpečnostné opatrenia. Na takéto posudzovanie slúži test proporcionality.

Kto s kým áno, ale nie o čom

Medzi zákonmi, ktoré vstupujú do súkromia ľudí, je aj zákon o kybernetickej bezpečnosti. V tomto prípade má prístup k údajom občanov Národný bezpečnostný úrad. V novom návrhu zákona o elektronických komunikáciách sa uvádza, že NBÚ má právo na prístup k telekomunikačným údajom v celom rozsahu, čiže ide o ich identifikáciu, o lokalizačné údaje a prevádzkové údaje na účely odhaľovania kybernetických útokov. NBÚ môže získať akékoľvek údaje vrátane telefónneho čísla a lokalizácie. Môže vidieť, kto s kým telefonoval, nie však obsah rozhovoru, vysvetľuje expertka. Do e-mailov NBÚ nevstupuje a telekomunikačný operátor ich nemôže sprístupniť.

Ochrana súkromia podľa expertky nie je absolútna. Je možné do nej zasiahnuť, ak sa tým ochráni vyšší záujem, zdravie, kybernetická bezpečnosť. "Ak však chceme zasahovať do súkromia, musí to byť primerané a musí byť zaručená dôvernosť údajov," upozorňuje Semančínová. Občania nesmú mať pocit, že ich štát sleduje, zdôraznila.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok