10 vecí, čo potrebujete vedieť o Dubaji, predtým ako sa tam vyberiete

CK SATUR/PR
7.4.2021 14:08

Emiráty patria v súčasnosti medzi vyhľadávané destinácie Slovákov. Príjemné letné teploty vzduchu i mora ponúkajú, spolu s vysokou kvalitou služieb a nastaveným štandardom bezpečnosti, jednu z najbližších dostupných destinácii pre dovolenku v exotike.

10 vecí, čo potrebujete vedieť o Dubaji, predtým ako sa tam vyberiete
CK SATUR

1. Kedy vycestovať do SAE?

Spojené arabské emiráty sú prakticky celoročnou destináciou. Pre našinca sú ideálne na návštevu v období november až máj, kedy sa tu teploty pohybujú okolo 28 - 30 stupňov Celzia. V letných mesiacoch sa teploty šplhajú k štyridsiatkam. More je najteplejšie v júli, auguste a septembri s priemernou teplotou 33ºC.

1_0a140371-9afa-afea.jpg

2. Ktorý z emirátov si vybrať?

Spojené arabské emiráty nie sú len Dubaj. Je to federácia 7 emirátov, pričom najznámejšie a dovolenkármi vyhľadávané sú Dubaj, Ras al Khaimah, Abu Dhabí či Ajman. Už menej známe sú menšie emiráty Fudžajra, Umm al Kuvajn a Šardžá.

Dubaj - nekonečná zábava a špičkové služby

Dubaj, často mylne používaný ako synonymum voči celým Emirátom, je rozlohou aj počtom obyvateľov druhý najväčší emirát. Je akousi výkladnou skriňou celých Emirátov, práve tu sa zhmotňuje najviac snov architektov a autorov atrakcií bez obmedzení. Nájdete tu najvyššiu budovu sveta, množstvo vyhliadok a hotelov rôznych tvarov, no najmä luxusných hotelových sietí a špičkových služieb. Dubaj je miestom, kde to nonstop žije, preto si ho vyberajú na dovolenku tí, ktorí majú radi atrakcie a zábavu. Množstvo tematických zábavných parkov, aquaparkov a záhrad, ktoré ponúkajú zábavu počas dňa a svetelné show či tancujúce fontány počas noci sa postarajú o nabitý program počas celej dovolenky v Dubaji.

the-penthouse-marina-side-view_0a140370-9b1e-3671.jpg

Abú Dhabí - domov umenia a krásnych pláží

Najväčší a najbohatší emirát a zároveň hlavné mesto Spojených arabských emirátov sa rozprestiera na polostrove a s pevninou je spojené mostmi. Dovolenka v Abú Dhabí ponúka okrem pláží aj širokú paletu kultúrnych podujatí a nákupných možností. Okrem tradičných bazárov a moderných nákupných centier je srdcom mesta nová prímorská promenáda Corniche, dlhá 7 km s nádhernými parkami, fontánami, cyklotrasou, family parkom a detskými ihriskami.

Samozrejme aj tento emirát ponúka pre svojich návštevníkov zaujímavé atrakcie. Medzi tie najnovšie sa zaradil prekrásny prezidentský palác, či v roku 2017 Louvre Abu Dhabí, vôbec druhá pobočka svetoznámeho múzea umenia sa nachádza v budove, ktorú obklopuje voda a očarí milovníkov modernej architektúry a umenia alebo veľká mešita šejka Zayeda. Navyše, čo mnohí netušia, práve tento emirát je domovom krásnych nedotknutých prírodných pláži, ktoré sú chránené, pre svojich “obyvateľov” korytnačky, ktoré tu kladú vajíčka. V súčasnosti je pre pandemickú situáciu, práve tento emirát, pre turistov uzavretý.

department-of-culture-and-tourism-abu-dhabi-photography-mohamed-somji-5_c0a80301-9b45-4986.jpg

Ras al Khaimah - pokojná dovolenka pre rodiny s deťmi

Najsevernejší z emirátov na ománskych hraniciach a niekoľko ostrovčekov v Perzskom zálive. Dominantou oblasti je však jednoznačne pohorie Hajar. Na jednom z vrchov sa v budúcnosti plánuje výstavba lyžiarskeho areálu vrátane lanovky a bobovej dráhy. Na rozdiel od ostatných oblastí sa Ras Al Khaimah môže popýšiť najkrajšou krajinou so zelenými rovinami i pohorím s horskými oázami a prameňmi, považuje sa tiež za najúrodnejší emirát. Práve tento emirát ukrýva hotelové rezorty s ultra all inclusive službami určené pre rodiny s menšími i väčšími deťmi, ktorí hľadajú pohodovú a oddychovú dovolenku.

Počas veľkonočných sviatkov nájdete v 5* hoteli Hilton Resort and Spa, Ras al Khaimah aj 2 slovenských animátorov rodinného klubu Planet Fun, ktorí sa postarajú o zábavu celej rodiny ako aj netradičnú oblievačku - šibačku.

Adžmán - pokoj pre páry a dospelých

Adžmán je menší z emirátov a podobne ako Ras al Khaimah sadne najmä dovolenkárom, ktorí hľadajú pokojnejšiu dovolenku, súkromie, kvalitné ubytovanie známych hotelových sietí a pekné pláže.

3. Aj netradičné možnosti ubytovania

Emiráty sú krajinou nekonečných možností a inak tomu nie je ani pri možnostiach ubytovania. Nielen, že sa môžete ubytovať v hoteli, ktorý má podobu lode, alebo hoteloch, ktoré sa nachádzajú na unikátnych umelovybudovaných polostrovoch, ale dokonca sa tu môžete vďaka ubytovaniu vo vilkách plážových alebo nad vodou, cítiť ako na Maldivách. Päťhviezdičkový hotel Anantara The Palm Dubai Resort ponúka práve túto “maldivskú” formu ubytovania vo vodných vilkách so súkromnými terasami a bazénmi, v ktorých si môžete vychutnať aj floating breakfast - raňajky plávajúce v bazéne. Nie je to však jediný hotel, ktorý ubytovanie vo vilkách v Emirátoch ponúka. Ďalšími sú Hilton Resort a Ritz Carlton v Ras al khaiman, Oberoi Beach Resort Al Zorah v Adžmáne, či Bvlgari v Dubaji v blízkosti Burj Khalifa.

anantara-aerial-2_0a140370-9bdc-a92e.jpg

Podobne zaujímavým zážitkom môže byť aj ubytovanie v púšti. Odporúčame ho skombinovať s tradičným pobytom pri mori a v púšti si dopriať len zopár nocí. Aktuálne je to aj výborná príležitosť na trávenie dovolenky netradičným spôsobom v kombinácii s podniknutím aktivít v prírode a mimo davov turistov. Takéto ubytovanie ponúka hotel Ritz Carlton al Wadi 5*, ktorý pozostáva z viliek s privátnym bazénom. Rezort je postavený na 50 000 ha prírodnej rezervácie s gazelami, oryxami a piesočnatými dunami a ponúka možnosť privátnej romantickej večere pod holým nebom či západ slnka s piknikom pod piesočnými dunami. Ďalším takýto púštnym rezortom je aj Al Maha Desert Resort and Spa v Ras al Khaimah alebo iné rezorty v Abu Dhabi.

7_c0a80301-9c0b-5dc1.jpg

4. Komfortne priamym letom

Dubaj je najbližšou exotickou destináciou pre Slovákov. V poslednom období sú, vzhľadom na pandemickú situáciu, najviac využívané priame lety z Bratislavy alebo Košíc. A pre dovolenky počas Veľkej noci tomu tiež nebude inak. Aké sú výhody charterové letu zo Slovenska?

  • Na palube lietadla sú len otestovaní cestujúci
  • Nemáte starosti s transferom na letisko do/z Viedne
  • Na letisku na Slovensku odpadá jazyková bariéra
  • Nemusíte vycetovať do ďalšej krajiny počas vašej cesty na dovolenku

Do Dubaja sa v súčasnosti dostane aj z Viedne a to 4x týždenne priamym letom s Emirates. Táto letecká spoločnosť už vyhrala rebríček TOP leteckých spoločností a dlhodobo si drží miesto v TOP 5-ke. Aké sú výhody let s Emirates?

  • COVID-19 cover – poistenie pre cestujúcich na všetky triedy, platné na 31 dní od odletu
  • Liečebné náklady spojené s liečbou COVID 19 v destinácií až do výšky 150 000 EUR
  • Uhradené karantánne náklady v destinácii do výšky 100 EUR/osoba/deň po dobu 14 dní
  • 24-hodinová hot line zdarma

5. Aktuálne platné podmienky pre vstup

Podmienky vystupu sa v jednotlivých emirátoch líšia, preto si ich opatrenia pozorne prečítajte alebo sa informujte v cestovnej kancelárii.

Dubaj

  • Od 31. januára 2021 vstup do emirátu je povolený pre osoby, ktoré sa preukážu negatívnym PCR testom (certifikovaný v anglickom jazyku) nie starším ako 72 hodín.
  • Po prílete bude návštevníkom zmeraná teplota a vykonaný aj druhý test (z povinnosti testovania sú vyňaté deti do 12 rokov a cestujúci so stredne ťažkým alebo ťažkým zdravotným postihnutím).
  • Na registráciu po vstupe do krajiny treba priniesť oficiálny vytlačený certifikát o negatívnom teste na COVID-19 v angličtine alebo arabčine – SMS a digitálne certifikáty nie sú akceptované.
  • Návštevníci musia mať platné zdravotné poistenie.
  • Po prílete na letisko je potrebné vyplniť tlačivo o zdravotnom stave a stiahnuť si povinnú aplikáciu COVID-19 DXB. Tlačivo a informácie o stiahnutí aplikácie budú k dispozícií ako v lietadle, tak i po pristáti pred pasovou kontrolou.

Ras Al Khaimah

  • Vstup do emirátu je povolený pre osoby, ktoré sa preukážu negatívnym PCR testom (certifikovaný v anglickom jazyku) nie starším ako 72 hodín.
  • Po prílete bude návštevníkom zmeraná teplota a vykonaný aj druhý test, ktorý je pre návštevníkov tohto emirátu do 31. marca 2021 zdarma (z povinnosti testovania sú vyňaté deti do 12 rokov a cestujúci so stredne ťažkým alebo ťažkým zdravotným postihnutím).
  • Pri odlete z Ras Al Khaimah nie je potrebné podstúpiť PCR test na covid-19.

Abu Dhabi

  • Vstup pre turistov nie je aktuálne povolený.

Po návrate ste povinní sa registrovať na korona.gov.sk/ehranica. Následne absolvovať domácu izoláciu a na 8. deň, test na koronavírus. Po negatívnom teste karanténa končí. Všetky ďalšie podmienky a opatrenia do podrobna nájdete v našej cestovateľskej satur covid mape.

6. Očkovacia stratégia emirátov

Vláda emirátov sa zaviazala do konca marca zaočkovať až 60 % ich populácie, a už teraz sa v mnohých hoteloch, ktoré sme počas Tour de Dubaj navštívili, pýšia tým, že ich zamestnanci sú komplet zaočkovaní. Aj napriek rýchlemu tempu očkovania chránia emiráty tak svojich občanov, ako aj turistov a naďalej dbajú na dodržiavanie hygienických opatrení. V emirátoch platí povinnosť nosiť rúška v interéri a aj na verejných priestranstvách v exteréri. Výnimka platí iba pri konzumácii jedla a nápojov v reštauráciách a kaviarniach.

7. Ako je to so stravovaním v emirátoch?

Slovenskí dovolenkári sa radi nechávajú hýčkať all inclusive službami a stravou počas celého dňa, obzvlášť keď cestujú ako rodiny s deťmi. Služby a možnosti stravovania v okolí hotelov sa v jednotlivých emirátoch líšia.

Ak sa chystáte do Dubaja, ktorý ponúka nekonečno zážitkov – a aj tých gastronomických, bol by to priam hriech fixovať sa len na stravu v hoteli. V momente totiž, ako vykročíte z hotela a rozhliadnete sa doprava a doľava, nájdete množstvo reštaurácií a barov, ktoré sú pripravené postarať sa aj o váš kulinársky zážitok. Preto si návštevníci Dubaja vyberajú prevažne stravovanie formou raňajok, alebo polpenzie - obed a/alebo večeru si doprajú mimo hotelového rezortu. Ak však preferujete all incluive, tak aj ten je v Dubaji možný, no často drahší, najmä v hoteloch v centre diania. Vhodným kompromisom je napríklad hotel RIU Dubai 4*, ktorý je na dosah atrakciám a ponúka kvalitné all insclusive služby.

Ak je vašou cieľovou dovolenkovou destináciou Ras Al Khaimah, rozhodne odporúčame vybrať si hotel s ultra all inclusive službami. Ak sa predsa len rozhodnete pre stravovanie formou raňajok alebo polpenzie, nájdete v hoteli reštaurácie, ktoré vám kulinársky zážitok sprostredkujú alebo využijete možnosť vybrať sa za jedlom do shopping malu.

Obdobne je to aj v prípade stravovania v Abú Dhabí. Okrajové časti s krásnymi plážami, napríklad na Saadiyat Island, tých možností stravovania mimo hotela tak veľa neponúkajú. Oplatí sa preto zobrať minimálne polpenziu, alebo all inclusive, keďže jedlo a nápoje v hoteli sú drahšie. Bližšie k centru je možností stravovania viac, ale pláže nie sú také pekné.

8. Atrakcie bez čakania v radoch

Najväčšie ruské kolo - Dubai Eye, najvyššia budova sveta, nezabudnuteľné vyhliadky, akvaparky, ale aj zábavné parky - atrakcie v emirátoch sa nerátajú na desiatky, ale stovky a každý deň k nim pribudnú ďalšie. Výhodou dovolenky v Dubaji je, že aktuálna cestovateľská situácia umožňuje poznávanie všetkých atrakcií bez davov turistov a nutnosti čakať v dlhých radoch.

w3a5631_c0a80401-9c5c-3dcd.jpg

Dokončenie a otvorenie viacerých atrakcií bolo spojené a naplánované v nadväznosti na medzinárodnú svetovú výstavu EXPO 2020. Tá sa kvôli pandémii presunula na október 2021, a tak aj mnohé atrakcie posunuli dátum svojho dokončenia.

9. Ak hľadáte TOP pláže

V Spojených arabských emirátoch nájdete pláže patriace k luxusným rezortom i verejné pláže - všetky sú piesočnaté s pozvoľným vstupom do mora.

Jumeirah Beach, Dubaj

Plážovou destináciou číslo jedna je, pre návštevníkov Dubaja, pláž Jumeirah. Okolo pásu s bielym pieskom stoja úžasné hotely medzinárodných hotelových sietí. Pláž má výborné vybavenie s množstvom ležadiel, reštaurácií a vodných športov.

Kite Beach, Dubaj

Perfektným miestom na otestovanie vašich športových zručností je pláž Kite beach. Tento dlhý úsek bieleho piesku sa nachádza južne od pláže Jumeirah. Nájdete tu množstvo aktivít ako kite surfing, paddleboarding a mnohé iné. Okrem toho si počas celého dňa vychutnáte aj pohľad na hotel Burj Al Arab.

kite-beach-od-noriky_0a140371-9c84-6fc2.jpg

Burj Beach, Dubaj

Veľmi obľúbenou plážou vedúcou od Kite Beach k hotelu Burj Al Arab je Burj beach. Populárnymi športmi v tejto časti sú volejbal alebo futbal. Celá táto oblasť sa veľmi modernizuje a prináša všetko, čo turisti potrebujú. Práve tu si urobíte úžasné fotografie s „pravým Dubajom“.

Marina Beach, Dubaj

Marina Beach je jednou z najnovšie vybudovaných pláží v Dubaji. Prakticky, ako každá pláž v Dubaji, poskytuje absolútny komfort aj pre tých najnáročnejších – bežecká dráha, park, detské ihrisko, šatňa s toaletami ale aj kino priamo pod holým nebom. Pláž je situovaná blízko promenády, ktorá vedie k tým najmodernejším obchodom svetoznámych značiek.

Corniche, Abu Dhabi

Spoločne s mnohými hotelmi svetového mena ponúkajú emiráty aj skvelé pláže. Inak to nie je ani v Abu Dhabi. Od hotela Hilton sa rozprestiera dlhý úsek pláže Corniche. Vybavená je ležadlami, no počas víkendov môže byť plnšia, preto treba prísť čím skôr. Plávať je povolené len do vzdialenosti 40 metrov od pláže. Za touto vzdialenosťou je voda ohradená plávajúcimi plotmi. Pláž získala ocenenie Modrou vlajkou.

Yas Island, Abu Dhabi

Jedna z hlavných destinácií v Abu Dhabi s luxusnými hotelmi, krásnymi piesočnatými plážami, ktoré sú ideálne na opaľovanie. Dokonalé pre dovolenku v Abu Dhabi. Ale tu sa možnosti Yas Island ani zďaleka nekončia. Práve naopak. Ak sa nechcete vypekať na slnku, ale radšej zažiť trochu adrenalínu, navštívte indoorový zábavný park Ferrari World. S červenou kupolou by ste ho len ťažko prehliadli.

Saadiyat Beach, Abu Dhabi

Prvá verejná pláž na ostrove Saadiyat je rovnomenná Saadiyat beach. Nachádza sa na pokojnom pobreží ostrova a je dlhá 400 metrov. Pláž Saadyiat je najlepšie miesto, kde si vychutnať čisté a teplé tyrkysové vody okolo Abu Dhabi. Vybavená je ležadlami, sprchami, šatňami, uterákmi, slnečníkmi a dostatkom parkovacích miest. Nechýbajú ani možnosti občerstvenia a obchody s plážovým oblečením.

Ajman Beach, Ajman

Jednoduchšia, no o to romantickejšia pláž, kde nie je príliš veľa turistov leží v najmenšom emiráte Spojených arabských emirátov - Ajman. Je ideálnym miestom pre relax. V okolí je len pár stavieb vrátane reštaurácií.

Pláže Ras Al Khaimah

Odmenou emirátu Ras Al Khaimah sú pre všetkých dovolenkárov dlhé úseky pláže a príjemná teplota vody v Perzskom zálive. Hotelové rezorty majú svoje vlastné súkromné pláže, mnohé s prírodnými lagúnami. Z vodných športov si môžete vyskúšať takmer všetko od windsurfingu až po jazdu na banáne a wakeboarding. Na pláži si zasa zahráte futbal alebo volejbal a využiť môžete aj „telocvične“ pod holým nebom.

hotel-beach-zmensene_c0a80301-a062-8a56.jpg

10. Presuny medzi hotelom a atrakciami

Na presun k atrakciám môžete využiť hotelové shuttle busy, alebo taxíky. Tie sú väčšinou béžovej farby so strešným svetelným značením (v Dubaji). Stretnete sa s nimi bežne a sú vcelku lacnou a bezpečnou formou prepravy po emirátoch. Spravidla sú vybavené taxametrom, najjednoduchšie je privolať ich na čísle 2080 808. Fixná cena by mala byť 1,60 AED na 1 km, nástupná taxa 6 AED, od 22:00 do 06:00 sú ale ceny o niečo vyššie. Taxíky na letisku a pred hotelmi sú tiež o niečo drahšie. Ak by taxík nebol vybavený taxametrom, je nutné si cenu dohodnúť už pred začatím jazdy. Ďalším typom taxíka je tzv. „Long Distance Taxi“, čo je zberný taxík (dolmuš), ktorý jazdí na väčšie vzdialenosti medzi mestami. Tie odchádzajú až vtedy, keď nastúpi dostatočný počet cestujúcich. Cestovné sa rozrátava medzi cestujúcich, môžete v ňom teda cestovať aj sami, ale za omnoho vyššiu cenu.

Tipy na záver

Občania Slovenskej republiky, pri ceste do Spojených arabských emirátov nepotrebujú vízum. Na cestu do Emirátov postačuje pas. Ten musí mať platnosť minimálne tri mesiace od dátumu vstupu do SAE.

V Emirátoch sa používa štandardné napätie 220V, zásuvky sú ale prevažne britského typu s troma hranatými kolíkmi. Na používanie elektrických spotrebičov je potrebný adaptér, ktorý Vám môže zapožičať recepcia, resp. si ho môžete zakúpiť v supermarkete, či už na Slovensku, alebo priamo v SAE.

burj-al-arab-jumeirah-the-terrace-salt-pool_0a140370-a0ab-ca44.jpg

Aj keď je aktuálna situácia neľahká, veríme, že s blížiacim sa letom sa otvoria nielen hranice Slovenska, ale aj iných krajín a že vďaka množstvu pripravovaných opatrení vrátane očkovania, či zavedenia covid pasov, bude cestovanie opäť ľahšie. Aj potom však bude naďalej platiť, že sa pri cestovaní musíme správať zodpovedne a dodržiavať potrebné opatrenia. A ak sa pre dovolenku v emirátoch rozhodnete, vyberte si partnera, ktorý vás na ňu zodpovedne pripraví a vy si tak môžete dopriať dokonalý oddych.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok