Ministerstvo zastavilo jeden z procesov pri stavbe lyžiarskej haly na Donovaloch

TA3 TASR
6.4.2021 11:01

Ministerstvo životného prostredia zastavilo posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) výstavby lyžiarskej haly na Donovaloch. Dôvodom je, že spoločnosť Donovalley, ktorá má halu postaviť, neodstránila nedostatky vo svojom zámere, ktoré ministerstvo žiadalo. Vyplýva to z rozhodnutia zverejneného na webovej stránke envirorezortu.

Ministerstvo zastavilo jeden z procesov pri stavbe lyžiarskej haly na Donovaloch
TASR/Ján Krošlák (ilu)

Prerušili konanie

Proces EIA je nevyhnutný najmä pri väčších investičných projektoch. Proti rozhodnutiu sa môže investor odvolať. MŽP v decembri minulého roka požiadalo spoločnosť, aby do 30 dní predložila zámer navrhovanej činnosti s 556 parkovacími miestami tak, ako to uviedla v správe o hodnotení. V procese EIA bolo v pôvodnom zámere výstavby haly 485 parkovacích miest, ale na základe technického riešenia projektu v správe o hodnotení zvýšili parkovanie na 556 miest. MŽP prerušilo v decembri konanie o výstavbe lyžiarskej haly. Požiadalo, aby investor do 30 dní predložil zámer navrhovanej činnosti.

Ministerstvo vtedy uviedlo, že spoločnosť nový zámer v januári nepredložila, namiesto toho doručila námietku proti doterajšej zákonnosti postupu rezortu. S ňou sa ministerstvo vyrovnalo listom. Odôvodnilo v ňom doterajší postup, uvádza v rozhodnutí. "Podľa správneho poriadku príslušný orgán konanie zastaví, ak účastník konania na výzvu správneho orgánu v určenej lehote neodstránil nedostatky svojho podania a bol o možnosti zastavenia konania poučený," uvádza MŽP.

V novembri 2020 envirorezort prebral konanie o výstavbe letnej lyžiarskej haly. Chcel dôkladne preveriť podmienky na vydanie záverečného stanoviska s dôrazom na ochranu prírody. Pozrieť sa mal aj na kroky, ktoré doteraz podnikol Okresný úrad (OÚ) v Banskej Bystrici. Vo veci výstavby haly v júni minulého roka podala okresná prokuratúra žalobu na Krajský súd v Banskej Bystrici. OÚ v Banskej Bystrici tiež v októbri zrušil rozhodnutie obce Donovaly o umiestnení lyžiarskej haly Donovalley Resort. Investor nateraz nemôže pokračovať v realizácii projektu.

Podľa manažéra Donovalley nepochybila

Projektový manažér haly Igor Obšajsník koncom novembra povedal, že spoločnosť Donovalley v procese výstavby letnej lyžiarskej haly nepochybila. Deklaroval, že sa vždy riadila právoplatnými rozhodnutiami úradov.

Lyžiarska hala Donovalley Resort má slúžiť na celoročné lyžovanie, snoubordovanie, plávanie, korčuľovanie a hokej. Súčasťou haly by mali byť aj reštaurácie a bary, hotel, oddychová zóna a konferenčné priestory, uvádza sa v zámere projektu. Hala by mala mať rozlohu 4,48 hektára a stáť 60 miliónov eur. Petíciu proti jej výstavbe podpísalo viac ako 23.000 ľudí.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok