Z novej trhliny sa valí láva, turistov na Islande museli evakuovať

TA3 TASR
6.4.2021 10:36

Islandské úrady evakuovali turistov z okolia aktívnej sopky po tom, ako z jej novej trhliny začala vyvierať láva. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News. Vulkán na polostrove Reykjanes vybuchol v marci. Novú, približne 500-metrovú trhlinu na povrchu sopky spozorovala v pondelok osádka vrtuľníka poskytujúceho vyhliadkové lety.

Trhlina sa nachádza zhruba 800 metrov od pôvodného miesta v údolí Geldinga, kde sopka začala 20. marca chrliť lávu. Odvtedy tam prúdia turisti z neďalekého hlavného mesta Reykjavík, pričom niektorí využívajú žeravú magmu na prípravu pokrmov. Úrad civilnej ochrany a núdzového riadenia po najnovšej sopečnej činnosti nariadil okamžitú evakuáciu lokality.

Hoci bezprostredné ohrozenie životov vzhľadom na vzdialenosť trhliny od turistických trás podľa tohto úradu nehrozí, miesto bolo vyprázdnené z preventívnych dôvodov. Islandský geofyzik Magnús Gudmundsson tvrdí, že sopečná erupcia by sa mohla pohybovať smerom na sever od svojej pôvodnej polohy. "Teraz vidíme z dvoch pôvodných kráterov vychádzať menej lávy. To by mohol byť začiatok druhej fázy," uviedol vedec.

Napriek tomu, že na Islande dochádza k vulkanickej erupcii približne každých päť rokov, najnovší výbuch sopky bol na danej lokalite prvým za takmer 800 rokov. K dovtedy poslednej erupcii došlo na Islande v roku 2014, keď vybuchla sopka na lávovom poli Holuhraun a vychrlila lávu s rozlohou newyorského Manhattanu.

V roku 2010 popol z islandskej sopky Eyjafjallajökull spôsobil na niekoľko dní zastavenie medzinárodnej leteckej prepravy medzi Európou a Severnou Amerikou vzhľadom na obavy z možného poškodenia motorov lietadiel. Zrušených bolo vyše 100.000 letov, v dôsledku čoho uviazli na letiskách milióny pasažierov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok