Šéf Pentagonu odmieta kritiku afgánskej vlády, dovoláva sa vďaky

TASR
6.10.2012 08:42

Za pokrok v Afganistane zaplatili svojím životom tisíce vojakov a bolo by užitočné, ak by afganský prezident Hámid Karzaj spojeneckým silám za túto obeť čas od času poďakoval, povedal v piatok americký minister obrany Leon Panetta.

Šéf Pentagonu odmieta kritiku afgánskej vlády, dovoláva sa vďaky

Panetta ostro odmietol Karzajovu kritiku na tlačovej konferencii v Kábule, že Američania sa sústreďujú na vojnu v afganských dedinách namiesto toho, aby prenasledovali tých v Pakistane, ktorí povstalcov podporujú.

Panetta sa vyjadril v čase, kedy napätie medzi oboma krajinami prudko stúpa v dôsledku nárastu útokov, pri ktorých členovia afganských bezpečnostných síl alebo prezlečení povstalci v ich uniformách útočia na koaličných vojakov.

Ostrú poznámku vyniesol zopár dní predtým, ako sa spolu s ďalšími ministrami obrany NATO stretne v Bruseli na rokovaniach o vojne v Afganistane a ďalších krokoch spojencov.
"Dosiahli sme pokrok v Afganistane, pretože sú tam muži a ženy v uniforme, ktorí boli ochotní ísť bojovať a zomrieť za zvrchovanosť Afganistanu a ich právo vládnuť si a zaistiť si bezpečnosť sami," povedal Panetta reportérom počas letu do peruánskej Limy. Poznamenal, že medzi tými, ktorí vo vojne v Afganistane prišli o život, bolo 2000 amerických vojakov. "Prišli o život v boji so správnym nepriateľom, nie nesprávnym... A ja si myslím, že by bolo nápomocné, ak by prezident (Karzaj) čas od času vyjadril svoje poďakovanie za obete, ktorí priniesli tí, ktorí bojovali a zomreli za Afganistan, namiesto toho, aby ich kritizoval."


Noviny The New York Times citovali Karzaja, ktorý deň predtým povedal, že "NATO a Afganistan by mali viesť túto vojnu tam, odkiaľ terorizmus pramení....Ale USA nie sú pripravené ísť a bojovať tam s teroristami. To ukazuje na dvojakú hru. Jedno hovoria a iné robia," vyhlásil Karzaj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok