Bulharský premiér po voľbách vo videu: Navrhujem vládu odborníkov

TA3 TASR
5.4.2021 07:48

Bulharský premiér Bojko Borisov navrhol zostavenie vlády odborníkov zloženej z viacerých politických strán. Urobil tak po nedeľňajších parlamentných voľbách v krajine, v ktorých jeho stredopravá strana GERB (Občania za európsky rozvoj Bulharska) podľa exit pollov síce zvíťazila, no nezískala absolútnu väčšinu.

"Navrhujem mier - využime odborníkov a prekonajme do decembra pandémiu, aby sa veci mohli pohnúť k lepšiemu," povedal v pondelok Borisov. Borisov neuviedol žiadne detaily ohľadom odborníkov, ktorí by mohli byť do takejto vlády vymenovaní. Vo videu, ktoré zverejnil na Facebooku, sa Borisov takto prihovoril k protestným stranám: "Nemáte žiadne skúsenosti, (žiadnych) ľudí, mali by ste sa učiť, no spolu máme obrovský potenciál".

Stredopravá strana GERB (Občania za európsky rozvoj Bulharska) bulharského premiéra Bojka Borisova získala v nedeľňajších parlamentných voľbách 24,2 percenta hlasov. Vyplýva to z čiastočných oficiálnych výsledkov po zrátaní 42,5 percenta hlasov, o ktorých v pondelok informovala tamojšia ústredná volebná komisia.

Na druhom mieste so ziskom 19 percent hlasov skončila nová protisystémová strana populárneho speváka a televízneho moderátora Slavia Trifonova ITN (Je aj taký národ). Ďalšia v poradí skončila opozičná Bulharská socialistická strana (BSP) so 14,9 percenta hlasov. Politické zoskupenie troch strán s názvom Demokratické Bulharsko (DB) - jedna zo strán, ktoré boli za vlaňajšími masívnymi protikorupčnými protestmi v krajine s cieľom dosiahnuť odstúpenie Borisova, získala 11 percent hlasov.

Etnická turecká strana Hnutie za práva a slobody (MRF) získala 8,7 percenta hlasov a súčasný koaličný partner strany GERB - nacionalistická strana používajúca označenie Vnútorná macedónska revolučná organizácia (VMRO) so ziskom 3,6 percenta sa podľa predbežných výsledkov tesne nedostala do parlamentu.

Vo voľbách do bulharského parlamentu, ktorý má 240 poslancov, mohlo voliť 6,7 milióna oprávnených voličov. Nedeľňajšie voľby sprevádzalo mnoho epidemiologických opatrení, vrátane poskytovania mobilných volebných urien pre ľudí v karanténe. Konečné oficiálne výsledky sa očakávajú vo štvrtok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok