Londýn môže vydať radikálneho moslimského duchovného do USA

TA3, TASR
5.10.2012 21:53

Radikálny islamský duchovný Abu Hamza al-Masri pôjde do Spojených štátov amerických. Neuspel totiž ani v poslednom pokuse vyhnúť sa extradícii z Británie do USA, kde ho obvinili z terorizmu.

Londýn môže vydať radikálneho moslimského duchovného do USA
SITA

Rozhodnutie končí dlhý právny boj a znamená, že al-Masriho - v Británii jedného z najznámejších extrémistov, môžu deportovať spolu s ďalšími štyrmi osobami podozrivými z terorizmu. Britské úrady tak chcú urobiť čo najskôr.

Americké úrady sa dlhé roky usilovali o ich vydanie, avšak celý proces predlžovali námietky týchto osôb, že môže dôjsť k porušovaniu ľudských práv. Tvrdili, že v americkom väzení by mohli čeliť mučeniu alebo neľudskému zaobchádzaniu. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) však v septembri v Štrasburgu vydal vedrikt, že al-Masriho môže Británia vydať.

Klerik egyptského pôvodu si v Británii odpykáva sedemročný trest za rozdúchavanie rasovej neznášanlivosti a nabádanie vyznávačov islamu, aby zlikvidovali príslušníkov iných náboženstiev. V Spojených štátoch radikálneho moslima obviňujú z pokusu o založenie výcvikového teroristického tábora v severozápadnom štáte Oregon. Podľa ďalších obvinení sa podieľal aj na bratí rukojemníkov v Jemene a podporoval výcvik teroristov v Afganistane. Al-Masri v minulosti pôsobil ako imám v londýnskej mešite vo Finsbury.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok