Veľkolepý sprievod múmií. Faraónov previezli do nového múzea

TA3 TASR
4.4.2021 09:47

V Káhire slávnostne previezli 22 múmii do nového Národného múzea egyptskej civilizácie. Prevoz sarkofágov 18-tich kráľov a štyroch kráľovien sprevádzal veľkolepý kultúrny program za niekoľko miliónov dolárov. V uliciach hlavného mesta ho sledovali zástupy ľudí. Všetko sa vysielalo aj online.

Prevoz sledovali zástupy ľudí

Mumifikované pozostatky 22 starovekých egyptských panovníkov slávnostne previezli v sobotu večer z Egyptského múzea v Káhire do nového Národného múzea egyptskej civilizácie nachádzajúceho sa v sedem kilometrov vzdialenej bývalej metropole Fustát, ktorá je dnes súčasťou Starej Káhiry.

Prevoz sarkofágov 18 kráľov a štyroch kráľovien, s označením "zlatý sprievod faraónov", sa uskutočnil za prísnych bezpečnostných opatrení a v uliciach hlavného mesta ho sledovali zástupy ľudí. Väčšina predmetných panovníckych múmií spočívala v ikonickom EM v centre Káhiry vyše jedno storočie.

Panovníkov prepravili v chronologickom poradí podľa doby ich vládnutia, počnúc Sekenenreom Taom, posledným kráľom 17. dynastie, ktorý vládol v 16. storočí pred n. l., a končiac Ramessem IX., ktorý vládol v 12. storočí pred narodením Krista. Každý sarkofág previezlo samostatné, špeciálne upravené vozidlo vyzdobené v staroegyptskom štýle.

Kapsule naplnené dusíkom

Medzi ďalšími faraónmi, ktorých pozostatky prepravili do NMEC, boli Ramesse II., Amenhotep III., Thutmose III., Seti I. alebo kráľovná Hatšepsut - najmocnejšia panovníčka starovekého Egypta. Všetky sarkofágy s múmiami boli počas transportu v kapsulách naplnených dusíkom, čo zaručilo podobné podmienky, za akých sú vystavované v múzeu.

Konvoj vozidiel prevážajúci pozostatky panovníkov privítal v novej rozsiahlej muzeálnej inštitúcii egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Podujatie sprevádzal bohatý kultúrny program.

Národné múzeum egyptskej civilizácie dokončili v roku 2010 a plánovali ho otvoriť o dva roky neskôr, avšak revolučné udalosti spojené s tzv. arabskou jarou tento proces oddialili. NMEC čiastočne otvorilo svoje brány v roku 2017, v plnej miere ho sprístupnia v nedeľu. Múmie 22 panovníkov si bude môcť široká verejnosť pozrieť od 18. apríla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok