Lieková agentúra skúmala rizikové faktory pri AstraZenece

TA3 TASR
31.3.2021 16:39

Odborníci skúmajúci súvislosti medzi vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca a krvnými zrazeninami nenašli žiadne špecifické rizikové faktory, vrátane veku či pohlavia, ale vykonávajú ďalšiu analýzu. V stredu to oznámila Európska agentúra pre lieky.

Lieková agentúra skúmala rizikové faktory pri  AstraZenece
TASR/AP (ilu)

EMA však uviedla, že jej výbor pre bezpečnosť liečiv podľa očakávania vydá k spornej vakcíne "aktualizované odporúčanie" po svojom pravidelnom mesačnom stretnutí, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň.

Nemecko sa v utorok stalo ďalšou zo série krajín, ktoré vydali odporúčanie nepoužívať vakcínu od AstraZenecy u mladších ľudí, keďže boli hlásené zriedkavé prípady krvných zrazenín - vláda v Berlíne to odporučila napriek tomu, že EMA tvrdila, že vakcína je bezpečná. "Súčasným skúmaním sa nezistili žiadne špecifické rizikové faktory, ako je vek, pohlavie či predchádzajúce poruchy zrážanlivosti krvi u človeka, ktoré by súviseli s týmito veľmi zriedkavými prípadmi," napísal regulačný úrad Európskej únie v stredajšom vyhlásení, ktoré sa týkalo výskytu krvných zrazenín u ľudí po podaní vakcíny od AstraZenecy. "Príčinná súvislosť krvných zrazenín s vakcínou nie je dokázaná, ale je možná a pokračuje ďalšia analýza," doplnila EMA so sídlom v holandskom Amsterdame.

Vyhlásenie EMA prišlo po tom, čo sa odborníci stretli v pondelok a diskutovali o najnovších údajoch o vakcíne od AstraZenecy. O ich vyjadreniach a reakciách bude diskutovať spomínaný bezpečnostný výbor na budúci týždeň. Regulačný úrad EMA zopakoval svoj názor, ktorý uviedol už v netrpezlivo očakávanom vyhlásení 18. marca - napísal v ňom, že "výhody vakcíny pri ochrane ľudí pred ochorením COVID-19, spojeným s nebezpečenstvom smrti a hospitalizácie, prevyšujú možné riziká".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok