Sýrsko-tureckú hranicu lemujú vojaci

TA3, TASR
5.10.2012 13:22

Dva dni po tom, čo mínometná paľba sýrskej armády zabila na tureckom území 5 ľudí, napätie neslabne. Bezpečnostná rada OSN útok formálne odsúdila a vyslovila želanie, aby sa nič podobné už neopakovalo.

Povstalci dobyli základňu pri Damasku, armáda ostreľovala mesto Homs

Sýrski povstalci dnes oznámili, že dobyli základňu protivzdušnej obrany pri metropole Damask, na ktorej sa nachádza sklad rakiet. Armáda medzitým spustila najmohutnejšiu paľbu na mesto Homs, baštu opozície, za niekoľko mesiacov.

Video zverejnené na stránke YouTube zachytáva desiatky povstalcov vo vojenskom oblečení, ako oslavujú pred armádnym objektom, z ktorého stúpal čierny dym. Muž na nahrávke hovorí, že útok na základňu v oblasti Ghúta viedol povstalecký prápor z mesta Dúmá. Obe miesta ležia niekoľko kilometrov východne od Damasku.

Povstalci uviedli, že k operácii došlo vo štvrtok. Ďalšie video ich ukazuje v sklade zbraní na základni, medzi ktorými sú zjavne súčasti rakety zem-vzduch. Nie je pravdepodobné, že by ju dokázali odpáliť, avšak výbušniny z nej by mohli použiť na provizórne nálože, uviedla agentúra Reuters s konštatovaním, že videá nebolo možné nezávisle overiť.

Opoziční aktivisti medzitým hlásili novú ofenzívu armády na stredosýrske mesto Homs, baštu povstalcov, ktorá sa podľa nich dnes stala terčom najťažšieho ostreľovania za posledných päť mesiacov. Vojenské jednotky režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada v meste nasadili tanky, mínomety i vzdušné útoky.
Miestny aktivista pre agentúru AP povedal, že na úsvite sa režim "zbláznil" a začal "hysterické" ostreľovanie tretieho najväčšieho mesta v krajine. "Padá tu v priemere päť rakiet za minútu," uviedol aktivista pod pseudonymom Abú Rámí v rozhovore prostredníctvom internetu.

Štátna televízia dnes priniesla správu o tom, že armáda prekazila pokus ozbrojených skupín vniknúť na územie krajiny zo susedného Turecka. "Sýrski vojaci konfrontovali a zabili väčšinu narušiteľov, z ktorých mnohí boli cudzinci a jeden turecký občan," uviedla televízia.

Turecko dnes nasadilo armádne jednotky pri sýrskej hranici - deň po tom, ako turecký parlament povolil armáde operácie mimo tureckých hraníc, vrátane Sýrie. Turecké lietadlá útočili na ciele v Sýrii v odvete za zabitie piatich tureckých civilistov, ženy a jej štyroch detí, v pohraničí pri stredajšom mínometnom útoku zo sýrskeho územia. Turecká vláda dnes znova ubezpečila, že nechce viesť vojnu so Sýriou.

Jednotka povstaleckej Slobodnej sýrskej armády pohrozila dnes zabitím 48 Iráncov, ktorých zajala v Damasku v auguste. Povstalci tvrdia, že rukojemníci sú príslušníkmi elitných iránskych Revolučných gárd, podľa Teheránu ide o šiitskych pútnikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok