Na rolu osamelého rodiča sa nedá pripraviť, pomoc sa má zlepšiť

TA3 TASR
31.3.2021 11:33

Zlepšenie rodinnej politiky si vyžaduje systémové nastavenie, ktoré bude predstavovať efektívnu a adresnú pomoc. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR preto pripravuje národnú stratégiu rodinnej politiky, do prípravy ktorej pozvú aj zástupcov jednorodičovských rodín.

Na rolu osamelého rodiča sa nedá pripraviť, pomoc sa má zlepšiť
SITA/AP (ilu)

Zvýšiť chcú rodinné prídavky

Hovorkyňa rezortu Michaela Slivková Kirňaková v reakcii na nedostatočnú štátnu pomoc pre osamelých rodičov, na ktorú upozornila organizácia Jeden rodič, uviedla, že ministerstvo si je vedomé, že existujúce nastavenie rodinnej politiky nereflektuje súčasné potreby rodín s deťmi. "Preto podporujeme a budeme podporovať všetky opatrenia na zlepšenie aktuálneho stavu, ku ktorým sa zaviazala vláda vo svojom programovom vyhlásení," dodala hovorkyňa.

Ide napríklad o zvýšenie a zflexibilnenie rodičovského príspevku a príspevku na starostlivosť, ich naviazanie na rast priemernej mzdy a úpravu podmienok ich poskytovania, či vyrovnávanie rozdielov v platoch a dôchodkoch žien a mužov, ktoré vznikli z dôvodu materstva.

Rezort sa chce zamerať aj na úpravu vymáhania a vyplácania náhradného výživného, tiež na návrh osobitnej sociálnej dávky na príspevok na bývanie vyňatej z dávky v hmotnej núdzi rozširujúcej okruh ľudí, ktorí si budú môcť uhradiť náklady spojené s bývaním. Dôležité je podľa rezortu aj postupné zvyšovanie rodinných prídavkov a ich odstupňovanie podľa veku dieťaťa či poskytovanie príspevku vo výške 100 eur na začiatku školského roka na každé dieťa, ktoré navštevuje prvý stupeň základnej školy.

Podpora pre osamelých rodičov

"Na rolu jednorodiča sa nedá pripraviť, preto je potrebné poskytnúť osamelým rodičom v tejto neľahkej životnej situácii sprevádzanie a bezplatné poradenstvo. Takúto podporu si už dnes vzájomne poskytujú organizácie združujúce osamelých rodičov. MPSVR pripravilo nový dotačný titul na podporu plnenia funkcií rodiny, cez ktorý môžu združenia získať finančnú podporu presne na takéto aktivity," pripomenula Slivková Kirňaková.

Na Slovensku je približne 150-tisíc rodičov, ktorí vychovávajú deti sami. Na pomoc osamelým rodičom vznikla nová finančná zbierka Rabaka. Peniaze sa budú ohrozeným rodinám prerozdeľovať podľa ich potrieb. Dôvodom je slabá a nedostatočná štátna pomoc vo vzťahu k rodinám a najmä pre osamelých rodičov. Informovala o tom Eva Marková z organizácie Jeden rodič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok