Na Slovensku málo prší, na juhu sú úhrny zrážok rekordne nízke

TA3 TASR
30.3.2021 18:49

Na Slovensku sa v marci zvýrazňuje nedostatok atmosférických zrážok. V niektorých južných oblastiach krajiny už zaznamenali tak málo zrážok, že mesačné úhrny sa tam priblížili k rekordne nízkym hodnotám pre tento mesiac.

Na Slovensku málo prší, na juhu sú úhrny zrážok rekordne nízke
SITA/AP (ilustračné)

Deficit zrážok

Napríklad v Hurbanove evidujú zatiaľ v marci iba 2,3 milimetra zrážok. Ak by tam do konca mesiaca už zrážky neboli, tak mesačný úhrn zrážok v tohtoročnom marci by bol druhý najnižší od roku 1876, čiže aspoň za posledných 146 rokov. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo svojom klimatologickom zhodnotení 12. týždňa.

Na severozápadnom, severnom a aj v niektorých regiónoch východného Slovenska bolo zrážok viac, ale aj tam sú podľa SHMÚ ich mesačné úhrny v porovnaní s dlhodobými priemernými mesačnými hodnotami nižšie, takže aj tam vznikol deficit zrážok. "Príkladom je Oravská Lesná, kde v období od 1. do 28. marca zaznamenali 45 milimetrov zrážok, čo bolo iba 55 percent obvyklého množstva zrážok pre toto 28-dňové obdobie, a deficit zrážok sa tam v tomto období zvýraznil o 37 milimetrov," spresnil ústav.

Od 11. februára do 28. marca dosiahli úhrny zrážok na meteorologických staniciach v Hurbanove tri milimetre, v Gabčíkove a Želiezovciach štyri milimetre. Nitra, Veľké Lovce a Žihárec zaznamenali päť milimetrov, Dudince šesť milimetrov, Bratislava-letisko a Mochovce sedem milimetrov, Bratislava-Mlynská dolina a Jaslovské Bohunice desať milimetrov.

"V tomto takmer sedem týždňov trvajúcom období to sú na niektorých miestach veľmi nízke hodnoty. Je to nepriaznivá situácia, lebo toto je základ pre šírenie sucha v nasledujúcom období. Doteraz negatívne dôsledky nedostatku zrážok nepodporovali teplotné podmienky," upozornil SHMÚ. Vplyvom nižšej teploty vzduchu nebol až taký výrazný výpar. Aj toto sa však už zmenilo, pretože aj v marci sa v jeho posledných dňoch začala teplota vzduchu na najteplejších miestach dostávať do úrovne nad 20 stupňov Celzia, čím začal rásť výpar.

Extrémne sucho je v Bratislave i Hurbanove

Z hľadiska stavu pôdnej vlahy a sucha sa situácia v porovnaní s minulým týždňom takmer nezmenila. Na strednom a západnom Slovensku sa aktuálne miestami nachádza začínajúce sucho a lokálne až mierne sucho. V horných 40 centimetroch je začínajúce až mierne sucho na približne štvrtine územia. Relatívne nasýtenie je v celom pôdnom profile najnižšie 40 až 50 percent na Záhorí. Deficit pôdnej vlahy je najvyšší mínus 40 milimetrov lokálne na strednom Slovensku.

V prípade meteorologického sucha sa situácia v porovnaní s minulým týždňom mierne zlepšila len na východe Slovenska a aktuálne stále prevažujú na Slovensku mierne suché až veľmi suché podmienky. "Podľa indexu SPI je extrémne sucho v Bratislave, Žihárci, Hurbanove, Mochovciach a Dudinciach. Normálne vlahové podmienky sú podľa indexov SPEI a SPI prevažne na severovýchode, Spiši, ale aj na Kysuciach a Orave," spresnil SHMÚ. Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Kuchyni okolo mínus 60 milimetrov a Oravskej Lesnej okolo mínus 50 milimetrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok