Vakcín od Pfizeru bude o štvrtinu viac, ako očakával sám výrobca

TA3 TASR
30.3.2021 14:11

Nemecká firma BioNTech smeruje k tomu, aby tento rok - v spolupráci s partnerskou americkou spoločnosťou Pfizer - vyrobila až 2,5 miliardy dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Oznámili to predstavitelia BioNTechu. Zmienené číslo je o 25 percent vyššie, než bol predošlý odhad očakávaného objemu výroby.

Vakcín od Pfizeru bude o štvrtinu viac, ako očakával sám výrobca
SITA/AP

"Tento nárast spôsobila optimalizácia výrobných procesov, vrátane nedávneho spustenia výroby v nemeckom závode BioNTechu v Marburgu, regulačné odobrenie šiestich dávok (extrahovateľných) z jednej injekčnej liekovky a rozšírenie našej výrobnej a dodávateľskej siete," uviedla firma BioNTech.

Konzorcium BioNTech/Pfizer doposiaľ tvrdilo, že v roku 2021 bude schopné vyrobiť len približne dve miliardy dávok vakcín. Biotechnologická spoločnosť BioNTech sídliaca v Mainzi tiež informovala, že k 23. marcu dodala do krajín na celom svete celkovo 200 miliónov dávok vakcín, pričom na dodanie v roku 2021 podpísala objednávky na 1,4 miliardy dávok očkovacej látky. O ďalších objednávkach ešte vedie rokovania.

Vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech bola prvou, ktorá bola schválená na použitie v EÚ. Európska agentúra pre lieky ju odobrila 21. decembra a následne sa ňou ešte v decembri začalo očkovať vo väčšine členských krajín Únie. V USA túto vakcínu schválili na použitie taktiež vlani v decembri. EMA neskôr odobrila aj vakcíny od spoločností Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok