V Bratislave rokovali Priatelia kohézie, podľa Fica môžu ovplyvniť EÚ

TA3, TASR
5.10.2012 12:15

Bratislava hostila neformálne stretnutie premiérov a vrcholných predstaviteľov 15 členských krajín Európskej únie a Chorvátska. Zišli sa na Bratislavskom hrade.

Fico: Väčšina verejných investícií je z eurofondov

Predseda vlády Robert Fico verí, že hlas pätnástich štátov Európskej únie a Chorvátska, ktorý dnes zaznel z bratislavského stretnutia Priateľov politiky súdržnosti, zaváži aj pri zostavovaní definitívnej podoby rozpočtu EÚ na roky 2014 - 2020.

"Chcem zvýrazniť dôležitosť dnešného stretnutia v Bratislave, pretože predstavitelia členských štátov EÚ sa stretli, aby vyslovili spoločný názor na význam kohézie, súdržnosti," vyhlásil Fico. Zástupcovia štátov, ktorí sa stretli na Bratislavskom hrade, sú proti ďalšiemu obmedzovaniu výdavkov v eurorozpočte na kohéznu politiku, teda na podporu menej rozvinutých regiónov a krajín.

Premiér pripomenul, že pre Slovensko je podoba budúceho rozpočtu dôležitá, pretože 76 percent všetkých verejných investícií u nás pochádzalo z eurofondov. "Vláda SR podporuje návrh Európskej komisie, pokiaľ ide o rozpočet," dodal.

Hrozia výrazné škrty

Cieľom stretnutia je vyzvať zvyšné členské štáty na neznižovania výdavkov na politiku súdržnosti. Podľa zatiaľ známeho návrhu Európskej komisie by sa pritom ich objem v rokoch 2014 až 2020 mal pohybovať na úrovni 339 miliárd eur. To predstavuje oproti predchádzajúcemu obdobiu ich zníženie o 4,5 % alebo 15,8 miliardy eur.

Čistí prispievatelia do európskeho rozpočtu ako Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, Fínsko, Holandsko, Rakúsko, Švédsko a Dánsko presadzujú výraznejšie úspory v návrhu celkového rozpočtu, ktorého objem presahuje 1 bilión eur.

Hovorí sa o škrtoch na úrovni 100 až 150 miliárd eur, čiže 10 až 15 %. Objem peňazí na vyrovnávanie regionálnych rozdielov by sa v tomto prípade mohol znížiť o 50 až 60 miliárd eur.

Spoločná deklarácia

Výsledkom zasadnutia zoskupenia Priatelia kohézie mala byť spoločná deklarácia. Poukázať v nej chceli na to, že nevidia priestor pre ďalšie škrty v politike súdržnosti nad rámec návrhu EK. Presadzujú smerovanie eurofondov prioritne do menej vyspelých krajín a regiónov. V prípade, že sa členské štáty nedohodnú na podobe eurorozpočtu do konca tohto roka, je podľa nich ohrozené čerpanie eurofondov od 1. januára 2014.

"S vysokou pravdepodobnosťou dosiahneme výsledok, ktorý nebudú môcť ostatné krajiny v rámci EÚ ľahko odignorovať a budú sa týmto postojom musieť zaoberať," avizoval pred časom premiér Robert Fico.

Barroso, Schulz aj Ševčovič

Dnešného stretnutia sa okrem predstaviteľov 16 krajín zúčastnili aj predseda EK José Manuel Barroso, predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz či podpredseda EK Maroš Šefčovič.

Skupina vznikla pred siedmimi rokmi s cieľom vytvoriť rámec pre diskusiu a koordináciu pozícií štátov, ktoré sú hlavnými príjemcami prostriedkov politiky súdržnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok