Trnka sa v máji opäť postaví pred disciplinárny senát

TA3 TASR
30.3.2021 12:06

Odvolaním v prípade disciplinárneho stíhania bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku sa bude zaoberať 1. odvolacia disciplinárna komisia v máji. "Termín disciplinárneho konania s Dobroslavom T. bol stanovený na 14. mája na Krajskej prokuratúre (KP) v Žiline," uviedol prokurátor a hovorca KP v Žiline Martin Kokles.

Trnka sa v máji opäť postaví pred disciplinárny senát
TASR/Ivan Kríž

Predsedom odvolacej komisie, podľa aktuálnych rozpisov uvedených na stránke Generálnej prokuratúry, je Jozef Kovačík z Krajskej prokuratúry v Žiline a tvoria ju prokurátori z Banskej Bystrice, Nového Mesta nad Váhom a GP SR.

Trnku 19. októbra 2020 prvostupňová komisia oslobodila spod disciplinárneho obvinenia v prípade vyjadrení pre televíziu Markíza v súvislosti s nahrávkou rozhovoru s Marianom Kočnerom, týkajúcej sa vydierania spolumajiteľa Penty. V časti rozhovoru o prepustení Jozefa Majského z väzby ho uznala za vinného, za čo mu znížila plat o 15 percent na tri mesiace.

Navrhovateľ - námestník GP SR Jozef Szabó podal hneď po vyhlásení rozhodnutia odvolanie. Szabó trvá na udelení najvyššieho trestu, a to zbavení Trnku funkcie prokurátora. Podľa neho došlo k závažnému porušeniu disciplíny, prokurátorskej etiky, a teda za to treba znášať aj následky.

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár v októbri 2019 Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie. Trnka je obvinený aj zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok