Taliani začnú očkovať v lekárňach, podmienkou je zdravotný stav

TA3 TASR
30.3.2021 10:35

Taliansko plánuje od konca apríla očkovať proti koronavírusu i v lekárňach. Príslušnú dohodu so zväzom lekárnikov a regiónmi podpísal taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza. V lekárňach sa budú môcť dať zaočkovať len ľudia, ktorí nemajú nijaké zdravotné problémy. Za každú podanú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 dostanú lekárne šesť eur.

Taliani začnú očkovať v lekárňach, podmienkou je zdravotný stav
TASR/AP (ilu)

"Celoplošná očkovacia kampaň je kľúčom, ako ukončiť tieto ťažké časy. S očkovaním v lekárňach podnikneme ďalší dôležitý krok, ako urýchliť kampaň," zdôraznil Speranza. Aktuálne je v Taliansku podľa rezortu zdravotníctva zriadených približne 1990 očkovacích miest.

Francesco Figliuolo, komisár talianskej vlády poverený protikoronavírusovou očkovacou kampaňou, potvrdil, že do veľkonočného pondelka budú do krajiny doručené zhruba tri milióny dávok vakcín. Dodal, že dôležité je v čo najkratšom čase zaočkovať čo najviac ľudí. Každý región má však vlastné pravidlá očkovacej stratégie.

Talianske lekárne sa podieľajú i na testovaní obyvateľstva. Na rýchlotesty je možné si vopred zarezervovať termín a odobratie vzorky sa následne koná v stanoch či kontajneroch umiestnených pri lekárňach.

Taliansko dosiaľ očkuje vakcínami od spoločností Pfizer/Biontech, Moderna a AstraZeneca a podľa mediálnych správ má od 16. apríla do krajiny začať dovážať svoje očkovacie látky i firma Johnson & Johnson. V druhom štvrťroku 2021 má byť do Talianska doručených viac ako 50 miliónov dávok a v treťom vyše 80 miliónov dávok. Na jeseň by sa mala spustiť výroba talianskej vakcíny ReiThera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok