Heger má dôveru prezidentky, Matovič podá demisiu

TA3 TASR
29.3.2021 17:14

Minister financií Eduard Heger sa už stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Vo funkcii má nahradiť premiéra Igora Matoviča.

Heger po stretnutí s prezidentkou informoval o tom, že má jej dôveru. V utorok podá Igor Matovič demisiu a Heger bude následne poverený zostavením vlády, potom predstaví aj mená konkrétnych členov kabinetu. "Prezidentke prinesiem aj zoznam mien novej vlády," priblížil Heger, ktorý dočasne vedie aj rezorty zdravotníctva a školstva. Konkrétne zloženie nového vládneho kabinetu zatiaľ nechcel zverejňovať.

"Prezidentka je pripravená zajtra predpoludním prijať demisiu Igora Matoviča a poveriť zostavením novej vlády Eduarda Hegera. Svoje ďalšie kroky bude striktne riadiť podľa zaužívaných ústavných princípov," uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Matovič v nedeľu informoval, že sa má pre vyriešenie koaličnej krízy na poste premiéra vymeniť s ministrom financií Hegerom. Ustúpil aj od požiadaviek voči partnerom. Matovič má po novom šéfovať rezortu financií. Hegera ako nového designovaného premiéra prijala okrem OĽANO a Sme rodina aj strana Za ľudí. Strana SaS oznámila, že Hegerovu ponuku prijíma a je pripravená vrátiť sa do vlády.

Designovaný premiér podľa Strižinca oboznámil v pondelok prezidentku s výsledkom koaličných rokovaní. Informoval ju aj o podpisoch poslancov, ktorí sú ochotní podporovať vládu na základe štvorkoalície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok