Zomrela babička Baracka Obamu. Kedysi ju navštívili i Slováci

TA3 TASR
29.3.2021 10:53

Vo veku 99 rokov zomrela v nemocnici v Keni nevlastná stará mama bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu. Potvrdili to v pondelok príbuzní Sarah Obamovej; príčinu úmrtia však nezverejnili.

Zomrela babička Baracka Obamu. Kedysi ju navštívili i Slováci
TASR/AP

Filantropka Sarah Obamová, ktorá sa desaťročia zasadzovala za podporu vzdelávania dievčat a sirôt, zomrela v pondelok ráno okolo 04.00 h miestneho času v nemocnici v treťom najväčšom kenskom meste Kisumu, uviedla pre AP jej dcéra Marsat Onyangová.

Miestny guvernér vyjadril rodine zosnulej úprimnú sústrasť. Zároveň pripomenul jej úsilie pri organizovaní finančných zbierok na školské poplatky pre osirelé deti. Sarah Obamová bola treťou manželkou starého otca Baracka Obamu a vychovávala jeho otca. Exprezident USA mal so svojou nevlastnou starou mamou vrúcny vzťah napriek tomu, že neboli pokrvní príbuzní a viackrát ju spomínal vo svojich verejných prejavoch. Zúčastnila sa i na jeho prezidentskej inaugurácii v roku 2009.

Detaily týkajúce sa pohrebu by mala rodina oznámiť neskôr. Keďže bola Sarah Obamová moslimka, podľa pravidiel islamu by ju mali pochovať do 24 hodín od úmrtia.

V roku 2018 navštívili v Keni Sarah Obamovú, starú mamu bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu, členovia a členky výpravy KETANGA 2018, ktorú zorganizovala Katedra regionálnej geografie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok