Pohár pretiekol. Strany hrajú už o prežitie, hovoria experti

TA3
28.3.2021 12:42

Podobne nejasným a nezreteľným spôsobom, akým bola komunikovaná od apríla 2020 pandemická kríza, je v posledné týždne komunikovaná aj vládna kríza. Myslí si to sociologička Silvia Porubänová, ktorá bola hosťom relácie V politike spolu s politológom Jozefom Lenčom.

Vládna kríza sa deje v situácii bytostného ohrozenia životov a zdravia, v situácii vážnych ekonomických následkov, v situácii prerušeného vzdelávania detí a mládeže. Otázka podľa sociologičky Porubänovej už nestojí na tom, kto má kde, s kým a ako zotrvať v spojenectve. "Pohár pretiekol. Ľudia potrebujú vedieť odpovede na svoje otázky, ktoré sa týkajú dopadov krízy na ich každodenný život, ale aj na ich životnú perspektívu."

V súčasnej vyhrotenej situácii už koaličné strany podľa sociologičky riešia aj otázku vlastného prežitia či neprežitia. Normálny občan a občianka je už tohto presýtená, hovorí Porubänová. Všetci sa bez ohľadu na príslušnosť a politické sympatie však hodujú, že situácia nie je ani v poriadku, ani znesiteľná.

Hry v politike sú bežné, ale treba ich hrať profesionálne. Myslí si to politológ Jozef Lenč. V prípade súčasnej vládnej koalície je politická nevyzretosť a do veľkej miery aj neschopnosť hrať hru. V koalícii sú podľa politológa aj hráči, ktorí hrajú príliš falošne, nečisto a príliš sa pozerajú na seba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok