V Bielorusku opäť masovo zatýkali, polícia zadržala aj novinárov

TA3 TASR
28.3.2021 11:45

Polícia v Bielorusku zadržala počas sobotňajších protestov proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi najmenej 245 ľudí. Uviedla to v nedeľu ľudskoprávna organizácia Viasna, podľa ktorej k väčšine zatknutí došlo v metropole Minsk, informuje agentúra DPA.

V Bielorusku opäť masovo zatýkali, polícia zadržala aj novinárov
TASR/AP (ilu)

Piati zadržaní novinári

Bieloruské úrady predtým hovorili o viac ako 100 zadržaných. Opozícia vyzývala na opätovné veľké demonštrácie v sobotu, priznala však, že sa jej nepodarilo zmobilizovať mnoho ľudí. Zverejnené zábery podľa DPA ukazujú, že aktivisti sa zväčša zišli len v menších skupinách, proti ktorým tvrdo zasahovali policajti.

Medzi zadržanými boli podľa sobotňajších správ aj piati novinári. Štyroch z nich medzičasom prepustili, informovala agentúra AP. Nie je jasné, či voči neprepustenému novinárovi, redaktorovi miestneho spravodajského portálu Naša Niva, vzniesli obvinenia.

Protesty neutíchajú

Väčšie demonštrácie sa v Bielorusku po dlhšom čase konali vo štvrtok 25. marca pri príležitosti tzv. Dňa slobody, ktorý pripomína výročie vyhlásenia prvej Bieloruskej ľudovej republiky z marca 1918. Úrady oznámili za štvrtok vyše 200 zadržaných, pričom vyšetrujú aj vodičov, ktorí zo solidarity s demonštrantmi v uliciach trúbili, uviedla DPA.

Vlna protestov v Bielorusku sa začala po prezidentských voľbách z 9. augusta minulého roka, v ktorých podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil dlhoročný prezident Lukašenko. Opozícia označila voľby za zmanipulované, pričom EÚ a ďalšie krajiny sveta odmietli uznať Lukašenka za legitímneho prezidenta. Bezpečnostné sily sa snažili protesty potlačiť, často aj brutálnymi zákrokmi voči demonštrantom. Počas zimy demonštrácie zoslabli, a to aj v dôsledku masového zatýkania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok