Kollár v TA3: Tetiva je úplne napnutá, veci sa pohnú tento týždeň

TA3 TASR
28.3.2021 11:18

Koaličná kríza pokračuje, no podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára sa "tento týždeň veci už pohnú". Povedal to v relácii V politike.

Pellegrini sa Kollárovi čuduje

"Nebudem predbiehať. Viem veci, ktoré ešte nemôžem zverejniť. Ale možno budete prekvapení, že tieto veci sa pohnú už tento týždeň," uviedol Kollár.

"Vy máte od Pána Boha šťastie, že máte vyhlásený núdzový stav a zákaz vychádzania, lebo len teraz by ste videli, aké by boli protesty, aké by boli masy v uliciach," reagoval Pellegrini s tým, že premiér má obrovskú nedôveru medzi občanmi. Predseda strany Hlas-SD sa čuduje šéfovi parlamentu Borisovi Kollárovi, že ešte stále stojí pri premiérovi. Férovejšie by bolo, keby Matovič spravil štátnické gesto a podal demisiu, povedal Pellegrini.

Kollár je s koaličnými partnermi dohodnutý, že sa kríza viac nedotkne rokovaní národnej rady. Chce pokračovať v normálnom rokovaní, pri hlasovaní o aktuálne predložených zákonoch ráta aj s podporou poslancov SaS. Prezidentku Zuzanu Čaputovú Kollár nechce napádať, ale výzvou na demisiu premiéra prekročila svoje právomoci. V poriadku by podľa neho bolo, keby prezidentka vystúpila a vyzvala Matoviča na odstúpenie v parlamente.

Pellegrini sa prezidentky naopak zastal. Po zmierlivom postoji prezidentka povedala, čo si myslí, vyjadril sa. Prezidentka vystavila premiérovi Igorovi Matovičovi "vystavila účet". "Myslím si, že už aj ona pochopila, že pohár trpezlivosti pretiekol, že na toto sa už nedá pozerať," povedal ku koaličnej kríze Pellegrini.

Kollár je presvedčený, že musia pokračovať ako štvorkoalícia. Ak nebudú pokračovať, mali by sa ľuďom ospravedlniť a vypísať predčasné voľby, kde im občania vystavia spravodlivý účet. Podľa Pellegriniho by si mali koaliční partneri skrátiť ultimáta, a nie krízu naťahovať.

Ak bude "cirkus" pokračovať, podniknú kroky

Bolo by nelogické, keby sme bojovali proti vlastnej vláde, odpovedal Kollár na otázku, či by jeho strana podporila v parlamente návrh o vyslovení nedôvery premiérovi Matovičovi. Ak bude "cirkus" pokračovať ďalej, nebudú ho podporovať a sami prídu do parlamentu s návrhom zákona o skrátení volebného obdobia a s predčasnými voľbami.

Sme rodina si vie predstaviť spoluprácu s každou príčetnou politickou stranou, a za takú považuje aj Hlas-SD. Pellegrini takisto považuje Kollára "za najpríčetnejšieho" v koalíci.

Pellegrini hovorí, že vládna kríza sa zrejme vyrieši trojkoalíciou. Obáva sa, že po odchode SaS sa posilní vplyv hnutia OĽANO a Matoviča. Poukázal na to, že hnutie nie je štandardnou stranou, označil ho za schránkovú firmu. Spochybňuje i schopnosti premiéra riadiť krajinu aj akýkoľvek rezort.

Kollár dementoval Pellegriniho úvahy o zotrvaní Matoviča vo funkcii. Poukázal na jasné stanovisko Za ľudí o výmene na poste premiéra. "Tam je jasná požiadavka," povedal s tým, že toto stanovisko platí. Dodal, že stále preferuje zotrvanie v štvorkoalícii a odmieta, že by si na rokovaniach už delili posty SaS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok