Poľsko dostane státisíce jednodávkových vakcín

TA3 TASR
27.3.2021 19:59

Poľsko dostane približne 300.000 jednodávkových vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson v druhej polovici apríla, oznámil v sobotu minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

Poľsko dostane státisíce jednodávkových vakcín
TASR/AP

"Už boli deklarované dva termíny dodávok vakcín od Johnson & Johnson v druhej polovici apríla," povedal na tlačovej konferencii minister, ktorého citovala tlačová agentúra PAP. "Dovoľte mi upozorniť vás, aby ste tieto údaje nebrali ako zaručené, pretože sa často menia," uviedol Niedzielski a dodal: "Žiaľ, všetko závisí od výrobcov." Európska únia schválila vakcíny proti covidu od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a nedávno aj od Johnson & Johnson. Prvé tri vakcíny si vyžadujú dve dávky, vakcína od J & J iba jednu dávku.

V Poľsku už dostalo vakcínu proti covidu celkovo 5.755.551 Poliakov, z nich 1.969.905 dostalo dve dávky, ako vyplýva z údajov zverejnených na oficiálnej webovej stránke vlády gov.pl. "Každá dávka vakcíny proti covidu približuje Poľsko k zrušeniu novozavedených obmedzení," vyhlásil premiér Mateusz Morawiecki v sobotu, deň po tom, čo v krajine začali platiť nové obmedzenia proti šíreniu koronavírusu. "Situácia je ťažká. Poľský štát využíva všetky prostriedky, čo má, aby chránil zdravie a životy Poliakov," dodal premiér.

Poľsko zaviedla nové opatrenia v rámci lockdownu a budú trvať do 9. apríla. Krajina totiž zaznamenáva dramatický nárast v prípadoch nákazy koronavírusom - za posledných 24 hodín mala 31.757 nových infikovaných a 448 úmrtí. "Pred rokom bola našou jedinou zbraňou disciplína a súdržnosť. Dnes je to aj veda," povedal Morawiecki. Premiér zdôraznil dôležitosť očkovania a apeloval na Poliakov, aby nepremárnili túto veľkú šancu. Zatvorené sú všetky barbershopy, kaderníctva a salóny krásy, hobby markety a veľké nábytkárstva, materské školy a jasle.

Aj obchodné centrá zostávajú zatvorené, výnimku v nich majú iba obchody s potravinami, lekárne, stánky s tlačou a kníhkupectvá. V kostoloch môže byť jeden človek na 20 štvorcových metrov. Zatvorené zostávajú tiež všetky hotely, výnimku majú ubytovne pre zamestnancov, zdravotníkov, profesionálnych vodičov a vojakov. Nefungujú ani kiná, divadlá, umelecké galérie, múzeá, telocvične, fitnes kluby. Zatvorené sú lyžiarske svahy, plavárne, sauny a soláriá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok