Američania odhalili pašovanie vojenských technológií do Ruska

SITA
4.10.2012 13:41

Spojené štáty odhalili sieť pašerákov vojenských technológií do Ruska, Moskva však trvá na tom, že ide o kriminálny prípad, a nie o špionáž.

Američania odhalili pašovanie vojenských technológií do Ruska
SITA

Americká federálna prokuratúra obvinila 11 členov skupiny z Texasu, ktorá údajne od roku 2008 dodávala mikroelektroniku ruským bezpečnostným silám. Vyvážané súčiastky sa podľa žaloby dajú použiť na viaceré vojenské účely vrátane radarov a raketových riadiacich systémov.

Podľa Moskvy nejde o špionáž

Všetci obvinení sú ruskej národnosti, traja z nich sa podľa amerických úradov nachádzajú momentálne v Rusku."Obvinenia, ktoré nám americká strana ukázala, sú kriminálneho charakteru a nezahŕňajú špionáž," vyhlásil v reakcii námestník ruského ministerstva zahraničia Sergej Rjabkov.

Americké úrady podrobil kritike za to, že o zadržaní ruských občanov neinformovali ruské veľvyslanectvo v USA. Ambasáda sa podľa neho teraz snaží o stretnutie s obvinenými. Jeden z hlavných obvinených je Alexander Fišenko narodený ešte v sovietskom Kazachstane, ktorý vlastní firmu Arc Electronics. Jej prostredníctvom podľa obžaloby vyvážal do Ruska bez licencie vyspelé technické komponenty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok