TOP 8 destinácií v Európe, ktoré privítajú zaočkovaných turistov

CK Satur/PR
26.3.2021 16:10

Viaceré krajiny Európy sa už oficiálne prihlásili k pripravovanému projektu zeleného pasu, ktorý otvorí brány turistom pre vstup do danej krajiny. Prinášame vám výber TOP 8 destinácií, ktoré sa so zeleným pasom oplatí navštíviť.

TOP 8 destinácií v Európe, ktoré privítajú zaočkovaných turistov
depositphotos.com

Zelený digitálny pas, ktorý predstavila Európska únia by mal obsahovať základné informácie o danom človeku, ako aj o tom či bol zaočkovaný proti koronavírusu, či ochorenie prekonal a/alebo či má negatívny PCR test. Dostupný bude v digitálnej i papierovej forme bezplatne vo všetkých členských krajinách EÚ, ale aj na Islande, v Nórsku, v Lichtenštajnsku a v Švajčiarsku.

Dánsko

Oficiálny názov Dánska je „Dánske kráľovstvo“ a aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o malú krajinu, nie je tomu tak. K Dánsku totiž patrí aj samostatné Grónsko a Faerské ostrovy. Je pravda, že táto časť Európy nepatrí k najslnečnejším, no ak sem prídete na jar alebo v lete, šanca, že budete mať pár slnečných dní, je veľmi vysoká.

dansko_c0a80501-f59f-ca97.jpg

Ekologická krajina s nádychom Vikingov, dobrým pivom a príjemným počasím. Každý, kto príde do Dánska, sa chce vrátiť naspäť a nemyslíme tým iba Kodaň. Hlavné mesto Dánska, vás dostane svojou architektúrou, ktorá je pre krajinu tak typická. Kodaň je zároveň najväčšie mesto Dánska, ktoré sa preslávilo atrakciami ako Christiania či socha Malej morskej víly na predlohu rozprávky od Hansa Christiana Andersena.

Dáni minulý mesiac zaviedli očkovacie pasy. Krajina je taktiež pripravená uznať očkovacie pasy vydané v iných krajinách alebo na medzinárodnej, či európskej úrovni.

Grécko a jeho ostrovy

Turizmus tvorí v Grécku približne 20 % HDP a zamestnáva jedného z piatich pracujúcich, a preto pochopiteľne bolo medzi prvými, ktoré vyhlásili, že podporia návrh a myšlienku očkovacích preukazov.

 

grecko_0a140370-f5ec-af89.jpg

Krajina, ktorú si bohovia vybrali za svoje sídlo, domov jednej z najstarších civilizácií sveta a v neposlednom rade i miesto vzniku tradícií olympijských hier. Pobrežie dlhé 15 000 km, množstvo ostrovov a ostrovčekov, nádherné piesočnaté, skalnaté i kamenisté pláže, krásna drsná príroda, fascinujúce starobylé monumenty, láskaví a priateľskí ľudia, to všetko sú dôvody, prečo je dnešné Grécko pre turistov jednou z najvyhľadávanejších krajín.

Gruzínsko

Krajina, ktorá svetu priniesla víno a nádherné hory. Turizmus sa v Gruzínsku začal rapídne rozvíjať až v roku 2008. Poloha Gruzínska je trochu zavádzajúca a mnohými nie je jasné, či ide o Európu, alebo Áziu. Nuž, geograficky je Gruzínsko v Ázii, kultúrne sa viac prikláňa k Európe. Kým krajina je posiata kaštieľmi, zámkami a hradmi, hlavné mesto zase prekvapí svojou modernosťou. Tbilisi, domáci vyslovujú ako Tiflis a jeho dominantta moderný most (ktorý sa oplatí vidieť po zotmení), lanovka nad mesto a úzké uličky starého mesta patria medzi najkrajšie miesta v Gruzínsku. Nad mestom stojí socha, ktorú si všimnete z každej časti mesta – Mother Georgia Statue. Ide o symbol Gruzínska a miestni ju milujú.

gruzinsko_0a14036f-f618-b0b8.jpg

Gruzínsko bolo vyhlásené za najbezpečnejšiu destináciu minulého leta, a to s minimálnym výskytom COVID-19 a je pripravené vítať turistov aj v tomto roku.

Chorvátsko

Minulé leto mu patrilo a v Chorvátsku urobia maximum preto, aby si ho turisti vybrali aj v lete 2021. “Slovenské more“ netreba príliš predstavovať. Každý rok si dovolenku v Chorvátsku doprajú tisíce Slovákov, či už individuálne autom, autobusom alebo dokonca letecky a s ubytovaním v apartmánoch, alebo v hoteloch ponúkajúcich polpenziu či all inclusive služby pre rodiny s deťmi. No stráviť v Chorvátsku týždeň či dva len na pláži, by bolo mrhaním jeho potenciálu. Chorvátsko ukrýva nádherné národné parky, ktoré stoja za návštevu, mestá Dubrovník či Split s bohatou históriou, alebo vyhliadku v pohorí Biokovo, ktoré sú ideálnou voľbou, ak sa počasie na pár hodín pokazí, alebo sa spálite a potrebujete deň oddychu od slnka stráviť efektívne.

chorvatsko_0a140370-f641-ed04.jpg

Island

Island ako jeden z prvých otvoril svoje brány pre zaočkovaných turistov z Európy a koncom marca otvára svoje brány i zaočkovaným z celého sveta.

Ostrov ohňa a ľadu láka turistov najmä svojou jedinečnou prírodou. Na rozlohe iba dvojnásobne väčšej ako Slovensko sa ukrýva množstvo vodopádov, gejzírov, dúhové hory, sopky, pláže s čiernym pieskom či jedinečné lagúny. Aj keď sú Islanďania vďaka svojej blízkosti k severnému polárnemu kruhu ovplyvnený polárnymi dňami aj nocami, nič to nemení na fakte, že majú najdlhší pracovný týždeň spomedzi všetkých európskych štátov. Pracujú o tri a pol hodiny viac každý týždeň ako my na Slovensku. Ďalšou zaujímavosťou je, že na Islande nenájdete les (avšak ľadovcov je tu neúrekom) a 60 % obyvateľstva žije v hlavnom meste Reykjavíku.

island_c0a80501-f750-1cf0.jpg

Kanárske ostrovy

Aj známe španielske ostrovy sú otvorené očkovaným cestujúcim. Túto autonómnu časť Španielska tvorí sedem hlavných, sopečných ostrovov, ktoré plávajú v Atlantickom oceáne. Gran Canaria má viac ako 80 pláží, okolo ktorých sa rozprestierajú dobre vybavené strediská, ale nájdete tu tiež nádherné skryté pásy jemného piesku. Ostrov však ponúka oveľa viac ako len pláže. Nekonečný zoznam miest, ktoré „musíte vidieť“, by sa dal zostaviť už len v hlavnom meste Las Palmas. No aj ďalšie mestá a miesta vás počas dovolenky na Gran Canarii očaria inak tomu nie je ani na Tenerife, či ostatných ostrovoch.

kanarske_0a140370-f8ec-370a.jpg

Portugalsko - Azory a Madeira

Najkrajšie miesto na našej planéte či Havaj Európy. O portugalských ostrovoch sa už niekoľko mesiacov hovorí, ako o najbezpečnejšej voľbe na cestovanie. Ich návšteva bude s očkovacím preukazom ešte jednoduchšia.

Sýto zelená príroda, vodopády, jazerá, fotogenické pobrežie, hory či najlepšie miesta v Európe na pozorovanie veľrýb a delfínov, sú to čo spája Azorské ostrovy i súostrovie Madeira – ostrov večnej jari. Až dve tretiny týchto ostrovov sú chránenou oblasťou, čo svedčí o ich prírodnej kráse a bohatstve. Madeira je dobre známa napríklad svojou nesmierne bohatou vegetáciou a množstvom exotických kvetov, ktoré tu rastú.

Španielsko

Španielska Andalúzia je jedinečný, stredomorský región, kde sa stretol arabský svet s tým európskym. Územie niekoľko storočí patrilo arabským dynastiám, ktoré tu zanechali nádherné pamiatky a paláce. Súčasťou tejto najteplejšej časti Pyrenejského polostrova sú aj stovky kilometrov pobrežia a nádherné mestá, akými sú Sevilla, Malaga, Cordoba či Granada. A rozhodne netreba vynechať ani koniec Andalúzie a v podstate celej Európy – Gibraltár, odkiaľ už možno voľným okom dovidieť Afriku v spoločnosti makakov, jediných európskych opíc.

opika_0a140371-f88d-21b6.jpg

Cestovatelia majú za sebou náročný rok. Niektorým vyšla letná dovolenka pri mori, iní si dopriali zaslúžený oddych v exotike počas zimných mesiacov. No ani toto nepomohlo cestovnému ruchu vrátiť sa o prácu tak prišli v dovolenkových destináciách, a aj na Slovensku, mnohí odborníci. Aj preto sa hľadá cesta ako vrátiť cestovateľom bezpečne slobodu.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok