Môže Heger priniesť úľavu? Medzi ním a Matovičom sú zásadné rozdiely

TA3 TASR
26.3.2021 15:27

Odchod premiéra Igora Matoviča žiadajú jeho koaliční partneri aj prezidentka Zuzana Čaputová. Hoci Matovič vo svojej pozícii zotrváva, hovorí sa o tom, že nahradiť by ho mohol minister financií Eduard Heger, ktorý dočasne šéfuje aj ďalším rezortom. Heger je jedným z najbližších spolupracovníkov Matoviča, v štýle ich komunikácie je však priepastný rozdiel.

Môže Heger priniesť úľavu? Medzi ním a Matovičom sú zásadné rozdiely
TASR/Jaroslav Novák

To isté hnutie, rozdielny prístup

Spôsob komunikácie Hegera a Matoviča je zásadne odlišný, a to aj napriek tomu, že Heger je v hnutí OĽANO jedným z najbližších spolupracovníkov Matoviča a bol vždy voči nemu lojálny, všíma si politológ Branislav Dolný z Univerzity Komenského v Bratislave. "Na rozdiel od premiéra komunikuje vecne, bez výrazných emócií, nevyvoláva konflikty s koaličnými partnermi, práve naopak pri svojom pôsobení vo vláde dokázal s ostatnými ministrami nájsť kompromisy," zhodnotil politológ.

Podľa Dolného je zásadne odlišná aj Hegerova prezentácia na sociálnych sieťach, snaží sa pozitívne prezentovať svoju prácu a Facebook "nepoužíva ako komunikačný nástroj pre odkazy politickým oponentom či koaličným partnerom".

Heger nevstupuje do etických sporov

"Zaujímavé na osobe Eduarda Hegera je aj to, že napriek jeho hlbokej náboženskej viere, ktorá je pre neho osobne dôležitá, aktívne nepresadzuje radikálne konzervatívnu agendu ani sa aktívne neangažuje v kultúrnych a etických sporoch," zdôraznil Dolný.

Akým premiérom by Heger mohol byť v porovnaní s Matovičom? Podľa politológa sa dá predpokladať konsenzuálnejší prístup vlády a menej zasahovania do autonómie jednotlivých ministrov. To by podľa Dolného malo "obmedziť množstvo a intenzitu konfliktov koaličných strán". Naplnili by sa tak očakávania, ktoré stáli za požiadavkami SaS a Za ľudí.

Výmena premiéra nemusí stačiť

"Vďaka odlišnému štýlu komunikácie a spôsobu rozhodovania má Heger predpoklady upokojiť vzťahy v koalícii," konštatuje politológ, ale upozorňuje, že to, či sa situácia skutočne upokojí, budú ovplyvňovať dve dôležité okolnosti.

"Prvou je zloženie prípadnej novej vlády, predovšetkým to, či bude jej členom aj Igor Matovič. Ak by zostal členom vlády (napr. ako jej vicepremiér), výrazne to oslabí autonómiu Eduarda Hegera," upozorňuje Dolný. V tom prípade bude otázne, kto bude vládu fakticky viesť. Ak by na pozícii člena vlády pokračoval aj šéf SaS Richard Sulík, osobná nevraživosť lídrov strán by bola súčasťou kabinetu aj naďalej "a v tomto prípade by výmena premiéra veľa zmeny nepriniesla".

"Druhou zásadnou okolnosťou je, akou väčšinou by nová vláda disponovala v parlamente. Pokiaľ by bola táto väčšina len veľmi krehká, prípadne by vláda bola fakticky menšinová, nestabilita by sa iba presunula z úrovne vlády do parlamentu," tvrdí politológ.

Pokiaľ by sa podarilo stranám nakoniec dohodnúť vládu bez účasti konfliktných lídrov s pevnou podporou v parlamente, tak podľa politológa aj v súvislosti so zlepšovaním epidemiologickej situácie "je možné relatívne rýchle upokojenie situácie a posilnenie dôvery vlády aj koaličných strán. Ak sa to nepodarí, samotná výmena premiéra nemusí stačiť a koaličné spory a napätia môžu pokračovať," upozornil Dolný.

Ak by na pozícii člena vlády pokračoval aj šéf SaS Richard Sulík, osobná nevraživosť lídrov strán by bola súčasťou kabinetu aj naďalej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok