Vakcíny ako nástroj vplyvu? Rusko rázne poprelo nekalé úmysly

TA3 TASR
26.3.2021 14:27

Kremeľ v piatok poprel tvrdenia, že Rusko a Čína využívajú svoje vakcíny proti ochoreniu COVID-19 ako nástroje na získanie geopolitického vplyvu, informovala agentúra AFP.

Vakcíny ako nástroj vplyvu? Rusko rázne poprelo nekalé úmysly
TASR/AP

Nový druh svetovej vojny

"Absolútne nesúhlasíme s tým, že Rusko a Čína vedú akúkoľvek vojnu, a takisto absolútne nesúhlasíme s tým, že Rusko a Čína využívajú pandémiu koronavírusu a problematiku vakcíny ako nástroje vplyvu," uviedol vo vyhlásení hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Krajiny podľa AFP reagovali na obvinenia, že svoje vakcíny využívajú na získanie vplyvu v zahraničí. Francúzsky prezident Emmanuel Macron predtým v piatok tvrdil, že jeho krajina čelí "novému druhu svetovej vojny". V tejto súvislosti poukázal na Čínu a Rusko, ktoré vakcíny využívajú na získanie "vplyvu".

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v piatok Čínu a Rusko takisto obvinil, že svoje vakcíny využívajú na získanie vplyvu v zahraničí predtým, ako ukončili očkovanie svojich vlastných obyvateľov.

Nemecká vláda oznámila, že v prípade schválenie Sputnika V agentúrou EMA je otvorená používaniu tejto vakcíny.

Posudzovanie Sputniku V

Európska agentúra pre lieky začala tento mesiac proces predbežného posudzovania ruskej očkovacej látky Sputnik V s cieľom posúdiť, či je možné povoliť jej používanie v Európskej únii. Výrobcovia tejto vakcíny uviedli, že ich očkovacia látka už bola zaregistrovaná v 55 krajinách sveta.

Nemecká vláda oznámila, že v prípade schválenie Sputnika V agentúrou EMA je otvorená používaniu tejto vakcíny. "Pokiaľ ide o ruskú vakcínu, už nejaký čas zastávam názor, že by sme mali používať akúkoľvek vakcínu, ktorú schváli európsky regulačný úrad," povedala minulý piatok (19. marca) nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok