Sulík: Sme opäť v bode nula. SaS pozastavuje účasť v koalícii

TA3
25.3.2021 11:32

"Aby sme Igorovi Matovičovi jeho odchod z postu premiéra uľahčili, jeho podmienky sme splnili," povedal šéf SaS Richard Sulík a poukázal na svoju demisiu a demisiu Márie Kolíkovej zo Za ľudí. "Sme opäť v bode nula. Pozastavujeme účasť v koalícii dovtedy, kým Matovič nepodá demisiu tak, ako sľúbil," povedal šéf SaS.

O novej vláde so starým premiérom?

Sulík pripomenul, že Matovičovu demisiu nežiada len SaS, ale aj ostatné strany a prezidentka Zuzana Čaputová. Sulík zdôraznil, že strana SaS je pripravená hneď po Matovičovej demisii rokovať s koaličnými partnermi o novej vláde. Rokovania má podľa SaS viesť ten, koho prezidentka poverí zostavovaním novej vlády. "Nemá zmysel, aby sme o novej vláde rokovali so starým premiérom," vyjadril sa.

"Nebudeme chodiť na koaličné rady, v NR SR budú naš poslanci hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia a budeme predkladať vlastné návrhy,"vysvetlil Sulík, ako si predstavuje pozastavenie pôsobenia SaS v koalícii.

Teplé miesto pre Matoviča

Slovensko potrebuje riešiť iné veci ako teplé miesto pre Igora Matoviča, vytváranie nového postu podpredsedu vlády pre korupciu označil Sulík za papalášizmus. Ak sa Matovič potrebuje v rámci vlády len presunúť na inú stoličku, Sulíkovi to nestačí. Trvá na Matovičovom odchode z vlády. Sulík vidí zo strany Matoviča "lacné chytračenie" a nerozumie, prečo mal v tomto kontexte opustiť svoje ministerstvo hospodárstva.

Sulík trvá na tom, že chcel odísť z vlády spolu s premiérom, aby mu tento krok uľahčil. Ak Matovič ostane vo vláde, táto ponuka nemá zmysel, zhodnotil Sulík.

"Hnutie OĽANO so sklamaním konštatuje, že predseda strany SaS Richard Sulík sa rozhodol povaliť ďalšiu demokratickú vládu. Uprednostniť vlastnú ministerskú stoličku pred budúcnosťou krajiny je poľutovaniahodné," uviedlo v stanovisku dopoludnia hnutie OĽaNO. Podľa Sulíka však k povaleniu vlády nedošlo.

Okrem Richarda Sulíka sa svojich funkcií vo štvrtok vzdali aj minister školstva Branislav Gröhling a minister zahraničia Ivan Korčok. Strana SaS tento krok avizovala v prípade, že do uplynulej stredy nepodá demisiu aj Igor Matovič. To sa však nestalo. Či vznikne po odchode strany SaS trojkoalícia alebo sa udeje zmena na poste premiéra tak zatiaľ nie je jasné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok