Biden poveril Harrisovú dôležitou úlohou. Má riešiť migráciu

TA3 TASR
24.3.2021 21:57

Americký prezident Joe Biden poveril v stredu svoju viceprezidentku Kamalu Harrisovú riešením situácie na americko-mexických hraniciach, kde za posledné týždne zaznamenali zvýšený počet migrantov smerujúcich do USA.

Biden poveril Harrisovú dôležitou úlohou. Má riešiť migráciu
TASR/AP

"Nenapadá mi nikto, kto je na to lepšie kvalifikovaný," povedal Biden počas stretnutia s Harrisovou a svojimi ministrami a poradcami pre migráciu v Bielom dome. "Keď (Harrisová) hovorí, hovorí v mojom mene," dodal. "Niet pochýb o tom, že ide o náročnú situáciu," komentovala viceprezidentka skutočnosť, že k hraniciam USA v ostatných týždňoch dorazili tisíce stredoamerických migrantov utekajúcich pred chudobou, násilím a následkami dvoch ničivých hurikánov.

Je medzi nimi aj mnoho maloletých bez sprievodu i celých rodín, ktoré sa snažia prekročiť hranicu a požiadať o azyl v Spojených štátoch. V amerických médiách sa opakovane objavujú zábery preplnených pohraničných zariadení, v ktorých sa sústreďujú prichádzajúci migranti. Zvýšený počet migrantov, snažiacich sa dostať do Spojených štátov, je pre toto ročné obdobie bežný. Opoziční republikáni však tvrdia, že ide o mimoriadnu krízu zapríčinenú tým, že administratíva demokrata Bidena zmiernila tvrdú protiimigračnú politiku zavedenú predchádzajúcim prezidentom Donaldom Trumpom.

Mexiko minulý týždeň sprísnilo postupy voči migrantom, ktorých väčšina pochádza z Hondurasu, Guatemaly a Salvádora. S cieľom zamedziť šíreniu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zároveň uzavrelo pozemné hranice pre iné ako nevyhnutné cestovanie. Navyše tento týždeň rozmiestnilo pozdĺž svojich severných hraníc viac ako 8700 vojakov, ktorí majú zamedziť nelegálnej migrácii do USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok