Platy duchovných sa znížia, Vatikán chce zabrániť rušeniu miest

TA3 TASR
24.3.2021 19:34

Pápež František v stredu oznámil plány na zníženie platov kardinálov a kňazov v snahe zabrániť rušeniu pracovných miest v dôsledku pandémie koronavírusu.

Platy duchovných sa znížia, Vatikán chce zabrániť rušeniu miest
SITA/AP (ilustračné)

Ako pripomína AFP, toto rozhodnutie je súčasťou dlhodobého Františkovho úsilia zameraného na konsolidáciu financií Svätej stolice. Platy kardinálov sa od 1. apríla znížia o desať percent, zatiaľ čo bežných duchovných o tri percentá. Mzdy vysokopostavených vatikánskych činiteľov - predstaviteľov úradov rímskej kúrie - poklesnú o osem percent, uviedol pápež vo svojom apoštolskom liste. Podľa agentúry Reuters sa ale avizované škrty nebudú týkať väčšiny civilných zamestnancov.

Pápež sa tiež odvolával na deficit Svätej stolice z posledných rokov, ktorý sa v dôsledku pandémie ešte viac prehĺbil. Do vatikánskeho rozpočtu prispievajú aj Vatikánske múzeá, ktoré však boli v rámci epidemiologických opatrení celé mesiace zatvorené. Príjem z nich sa preto znížil z každoročných zhruba 30 miliónov eur na polovicu. Okrem toho sa znížili aj dary od veriacich.

Podľa agentúry Reuters zarábajú kardináli pracujúci a žijúci vo Vatikáne alebo v Ríme, zhruba štyri až päťtisíc eur mesačne. Vatikán očakáva tento rok deficit svojho rozpočtu vo výške 50 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok