Lekári z Česka: Ivermektín nepoužívame, acylpyrín je účinnejší

TA3
25.3.2021 00:11

Acylpyrín je proti ochoreniu Covid-19 omnoho účinnejší, ivermektín nepoužívame. Na konferencii "Rok s Covid-19. A ako ďalej?", ktorú organizovala Univerzita Karlova, to povedal vedúci lekár intenzívnej starostlivosti Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Martin Balík.

Lekári z Česka: Ivermektín nepoužívame, acylpyrín je účinnejší
SITA/AP

V Českej republike v súčasnosti prevláda, rovnako ako na Slovensku, britská mutácia koronavírusu. "Z klinického hľadiska to pre nás pri liečení pacientov však neznamená významnú zmenu," citoval portál iDnes.cz primárku Kliniky infekčných, parazitárnych a tropických ochorení Fakultnej nemocnice Bulovka Hanu Roháčová.

Na odbornej konferencii, na ktorej sa zúčastnil aj český minister zdravotníctva Jan Blatný, sa zaoberali aj dostupnosťou liekov proti ochoreniu Covid-19. Lekár Martin Balík uviedol, že najlepším liekom je samotný imunitný systém pacienta. Balík sa vyjadril, že liek ivermektín propaguje nedôveryhodná skupina vedcov. Za omnoho účinnejší označil acylpyrín. Ako povedal, acylpyrín pacientom pri preventívnom podávaní znižuje šancu prechodu ochorenia do ťažkej formy až o 50 %.

Ako uvádza iDnes.cz, s lekárom Balíkom súhlasila na konferencii aj primárka Roháčová. "Liek, ktorý by sme podali a Covid by sa zastavil nemáme a obávam sa, že ešte dlho mať nebudeme. Všetky lieky sú experimentálne. K ivermektínu mám výhrady, my ho nepoužívame. Lieky naviac musíme podávať na začiatku ochorenia, keď ešte môžu zabrať. v neskoršej fáze už príliš nepomáhajú," vysvetlila primárka.

Podľa odborníkov sa dal príchod pandémie takýchto rozmerov očakávať. Spoločnosť by podľa nich pre to nemala po covidovej pandémii zaspať na vavrínoch. Za príčiny pandémie označili aj globalizáciu a vyrubovanie pralesov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok