Je možné vytvoriť funkciu podpredsedu vlády pre boj s korupciou?

TA3
24.3.2021 14:42

Vládna kríza momentálne stojí a padá najmä na novom poste, ktorý chce pre seba Igor Matovič po odstúpení z čela vlády. Malo by vzniknúť miesto podpredsedu vlády pre boj s korupciou. Aj o tom, za akých podmienok je to možné a čo by to v praxi znamenalo, sme sa rozprávali s ústavným právnikom Mariánom Gibom.

Nad rámec počtu ministrov sa vymenúvajú aj podpredsedovia vlády, ktorí sú taktiež členmi vlády. V kompetenčnom zákone je zakotvené, že existuje podpredseda vlády, ktorý neriadi ministerstvo, ale spravuje určitú agendu.  Podpredseda vlády však môže fungovať aj bez toho, aby mal zákonom vymedzený status, vysvetlil Giba. "Potom by však ťažko mohol vykonávať reálne mocenské oprávnenia, ktoré majú ministri," spresnil.

Mal by takýto nový úrad vo vláde zmysel? Giba má problém predstaviť si, čo také, čo by už nebolo pokryté súčasnou štruktúrou štátnych orgánov, ktoré už majú na starosti boj proti korupcii, by mohol robiť podpredseda vlády pre boj s korupciou.

Hypoteticky by mohol prijímať podnety a upozornenia od občanov a posúvať ich ďalej. Podľa ústavného právnika je to však na podpredsedu vlády príliš malá agenda. Giba pripomenul, že podpredseda vlády môže zastupovať predsedu vlády pri vedení schôdze vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok