Merkelová sa ospravedlnila, odvolala veľkonočný lockdown

TA3 TASR
24.3.2021 14:32

Nemecká kancelárka Angela Merkelová oznámila, že Nemecko sa rozhodlo zrušiť plánované päťdňové sprísnenie pandemických opatrení počas Veľkej noci. Kancelárka v utorok ráno po rokovaní s premiérmi 16 nemeckých spolkových krajín oznámila, že Nemecko predlžuje celoštátny lockdown v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu o štyri týždne do 18. apríla.

Prísne epidemiologické pravidlá pritom mali platiť počas veľkonočných sviatkov v období 1. - 5. apríla. Tento návrh vyvolal množstvo otázok v súvislosti s logistikou a takisto bol terčom kritiky, pretože mu nepredchádzala verejná diskusia.

Merkelová v stredu uviedla, že rozhodnutie s krajinskými premiérmi prijala s dobrým úmyslom, pretože tretia vlna pandémie sa musí zabrzdiť. Teraz je však podľa nej jasné, že išlo o chybu, keďže takýto plán nebolo možné pre krátkosť času dobre realizovať.

"Táto chyba je čisto mojou chybou," povedala a požiadala obyvateľov krajiny o prepáčenie. "Chyba sa musí ako chyba pomenovať, ale predovšetkým sa musí opraviť," zdôraznila. "Hlboko ľutujem, že toto rozhodnutie spôsobuje dodatočnú neistotu," povedala kancelárka po tom, ako svoje rozhodnutie oznámila premiérom nemeckých spolkových krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok