Zvládli by sme to, okomentoval Šipoš Kollárovo prerušenie schôdze

TA3 TASR
23.3.2021 12:31

Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) má právo prerušiť schôdzu, my to musíme rešpektovať. V reakcii na týždňové prerušenie aktuálnej schôdze z dôvodu koaličnej krízy to povedal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Verí, že budúci týždeň bude koalícia schopná riadne pokračovať. Zopakoval, že premiér Igor Matovič (OĽANO) je ochotný odísť z funkcie.

Zvládli by sme to, okomentoval Šipoš Kollárovo prerušenie schôdze
TASR/Dano Veselský

Sebareflexiu by mali podľa neho však vykonať aj koaliční partneri. Dodal, že rokovania pokračujú a možné alternatívy riešenia či možného nástupcu Matoviča vo funkcii komentovať nechcel. "Osobne si myslím, že by sme to zvládli, že by sme schválili zákony, ktoré sú potrebné, ale je to rozhodnutie predsedu NR SR a my to musíme rešpektovať," povedal Šipoš s tým, že poslanci OĽANO boli pripravení rokovať. Poznamenal, že v pondelok sa stretli s predsedami poslaneckých klubov a vydiskutovali si priebeh aj pozmeňujúce návrhy.

V súvislosti s koaličnou krízou poznamenal, že SaS konečne pochopila potrebu prijať nejakú mieru sebareflexie. Uvidí sa podľa neho, či tak urobí aj strana Za ľudí. Pripomenul, že premiér už avizoval ochotu pozvať partnerov za rokovací stôl. "Základ je, aby partneri pochopili, že každý musí urobiť nejaký ústupok," poznamenal.

Na otázku, či je v hre vytvorenie postu vicepremiéra pre boj s korupciou, ktorý by mal Matovič zastávať, neodpovedal. "Nechcel by som nič vylučovať ani potvrdzovať. Všetko je súčasťou rokovaní," uviedol. Nepovedal ani to, či premiér podá demisiu už v stredu, keď vyprší ultimátum zo strany SaS. Tá podmienila jeho demisiou zotrvanie v koalícii. Pripustil, že ak by SaS odišla, dvere na rokovania by jej v budúcnosti nezavreli.

Šéf klubu OĽANO by preferoval pokračovanie podľa výsledkov parlamentných volieb. "Všetky veci sú podľa mňa otvorené, malo by sa nastaviť spravodlivé prerozdelenie aj rezortov, aj pozícií. Každý by si mal uvedomiť, koľko percent a aký mandát získal," reagoval na otázku, či sa bude otvárať koaličná zmluva a meniť rozdelenie ministerstiev.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok