Aj inštitúcie sú v rozklade, tvrdí Smer. Žiada vysvetlenie pre ľudí

TA3 TASR
23.3.2021 11:23

Prerušenie aktuálnej schôdze Národnej rady je potvrdením, že nielen vládna koalícia, ale aj inštitúcie štátu sú v totálnom rozklade. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Nerozumie, prečo sa do pléna predložili návrhy legislatívy, ktoré mali riešiť pandemickú situáciu a mali sa prebrať v zrýchlenom režime.

Aj inštitúcie sú v rozklade, tvrdí Smer. Žiada vysvetlenie pre ľudí
TASR/Jaroslav Novák

Parlamentný chaos

Smer-SD sa preto obracia na troch najvyšších ústavných činiteľov, aby ľuďom vysvetlili, čo sa deje. Schôdza je prerušená do budúceho utorka 30. marca. "Toto dnešné rozhodnutie je potvrdením, že nielenže vládna koalícia, ale aj inštitúcie štátu ako vláda a NR SR sú v totálnom rozklade," vyhlásil Fico na tlačovej konferencii. Šéf Smeru-SD pripomenul, že aktuálne nemáme ministra zdravotníctva, práce ani ministra hospodárstva a vyzerá to tak, že pribudnú ďalšie demisie.

Poslanci koalície sú podľa neho v takom vnútornom rozklade, že nie sú schopní sa stretnúť a dohodnúť, ako budú v pléne hlasovať. Pripomenul, že aj v minulom týždni bol v parlamente chaos, keď chýbali predkladatelia návrhov a body programu sa museli presúvať. Skonštatoval, že keď treba prijať opatrenia obmedzujúce ľudské práva, použije sa argument pandémie a krízy. "Ale keď majú problém vo vládnej koalícii, zrazu tento argument nefunguje, nikoho to nezaujíma," pripomenul s tým, že vo vážnej situácii, keď sú tisícky mŕtvych, prerušila koalícia na týždeň schôdzu.

Vyzval Čaputovú, Kollára a Matoviča

Fico pripomenul, že minulý týždeň NR SR neschválila návrh Smeru-SD na výzvu prezidentke Zuzane Čaputovej, predsedovi NR SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina) a premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO). Smer-SD chcel, aby všetci traja predstúpili pred občanov a informovali o aktuálnej situácii a plánovaných opatreniach. Vzhľadom na krízovú situáciu sa na nich obracajú opätovne. "Musia dnes večer vystúpiť všetci traja, musia povedať, čo sa deje," vyhlásil.

Šéf parlamentu prerušil schôdzu NR SR, pokračovať by mala o týždeň v utorok. Odôvodnil to vládnou krízou, aby sa "cirkus" z vlády nepresunul do parlamentu. "V tomto prípade je chyba na našej strane, musíme tu veľmi rýchlo upratať alebo sa slušne rozísť," poznamenal a ospravedlnil sa kolegom. Na programe schôdze majú poslanci napríklad aj vládne návrhy v skrátenom legislatívnom konaní súvisiace s pandémiou nového koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok