Česi už vedia odhaliť metanol aj v uzavretej fľaši

TASR, TA3
3.10.2012 19:55

Lacnejšiu a rýchlejšiu metódu na testovanie alkoholu na prítomnosť metanolu vo fľaši a navyše bez jej otvorenia vyvinuli pracovníci Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe. Informuje o tom dnes internetový server iDNES.cz.

Česi už vedia odhaliť metanol aj v uzavretej fľaši
TA3

Metóda, na zavedení ktorej do praxe zodpovední spolupracujú už s colnými orgánmi, však zatiaľ nie je schválená. Podľa Novotnej slov je tzv. Ramanova spektroskopia, ktorá funguje na princípe analýzy odrazu ožiarenej vzorky, známa už dlhší čas, doteraz však nebola testovaná pri zisťovaní prítomnosti metanolu.

Tím okolo Novotnej začal metódu rozvíjať po vypuknutí metanolovej aféry v ČR, keď univerzita ponúkla verejnosti testovanie domáceho alkoholu bezplatne a pre veľký záujem nestíhala overovať donesené vzorky certifikovanou metódou na plynovom chromatografe.

Analýza novým spôsobom je asi desaťkrát menej náročná na čas ako spomínané testovanie pomocou chromatografu, trvá rádovo minútu, uviedla Novotná a dodala, že aj cena je rádovo nižšia, pohybuje sa maximálne v desiatkach Kč, kým tá doteraz známa stojí 300-400 Kč.

Malý pri nej využívaný prístroj, ktorý sa dá použiť aj v teréne, vyzerá ako stolová kopírka. Analýza prebieha tak, že za pomoci laseru dôjde k ožiareniu vzorky, v ktorej dochádza k jeho čiastočnému odrazu a práve ten je potom predmetom analýzy, vyplýva zo zjednodušeného popisu aplikácie novej metódy. Chemické zloženie vzorky sa potom vo forme grafu ukáže na obrazovke počítača.

Českí výrobcovia vedia garantovať bezpečnosť

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok