Rakúsko odkladá uvoľňovanie, počet nových prípadov stúpa

TA3 TASR
22.3.2021 21:58

Rakúsko pre stúpajúci počet prípadov nákazy koronavírusom odkladá uvoľňovanie protipandemických opatrení týkajúce sa napríklad otvorenia terás gastronomických prevádzok, ktoré bolo naplánované na 27. marca. Rozhodlo sa o tom na pondelkovom rokovaní kancelára Sebastiana Kurza s premiérmi jednotlivých spolkových krajín.

Rakúsko odkladá uvoľňovanie, počet nových prípadov stúpa
TASR/AP (ilu)

Kurz na tlačovej konferencii uviedol, že zmierňovanie opatrení vzhľadom na aktuálnu situáciu neodporučili odborníci. Výnimkou bude Vorarlbersko, kde vzhľadom na priaznivejšiu epidemiologickú situáciu povolili sedenie na vonkajších terasách reštaurácií.

K uvoľneniam má dôjsť i v oblastiach, kde bude po Veľkej noci stabilná situácia na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Rozhodujúcim kritériom pre otváranie krajiny navyše nemá byť už len sedemdňová incidencia nákazy, ale aj miera zaočkovanosti obyvateľstva a situácia na JIS v nemocniciach. Kurz zdôraznil, že do leta by mali aspoň jednu dávku vakcíny dostať všetci Rakúšania. V apríli sa na rad dostanú ľudia nad 65 rokov, v máji nad 50 a od júna i mladšie ročníky.

Minister zdravotníctva Rudolf Anschober uviedol, že počas veľkonočných sviatkov nebudú platiť výnimky z prísnych reštrikcií, ako sa pôvodne uvažovalo a obmedzenia kontaktov budú platiť naďalej. V regiónoch, kde týždňová incidencia nákazy prekročí hodnotu 400 na 100 000 obyvateľov, by sa mali okamžite zaviesť dodatočné opatrenia, ako napríklad dištančné vyučovanie.

Ďalšie rokovania vlády a trojice východorakúskych spolkových krajín Viedeň, Burgenland a Dolné Rakúsko, ktoré sú najviac zasiahnutými oblasťami, budú pokračovať na ďalšom zasadnutí.

Odkedy Rakúsko 8. februára uvoľnilo tretí lockdown a otvorilo obchody, počet nových prípadov tam konštantne stúpa. Minulý piatok pribudlo vyše 3500 nakazených, čo bolo najviac od začiatku decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok