Nechceme pád vlády, tvrdí Cigániková. Blaha kritizoval Čaputovú

TA3 TASR
21.3.2021 12:30

Pravica nevie na Slovensku vládnuť, povedal v relácii V politike opozičný poslanec Ľuboš Blaha. V TA3 kritizoval aj prezidentku, ktorá podľa jeho slov urobila z paláca predmanželskú poradňu. Strana SaS podľa Jany Bittó Cigánikovej koniec vlády odmieta, jediný problém vidí v pozícii Igora Matoviča.

"Nezačali sme túto vládnu krízu," povedal v relácii V politike Juraj Krúpa. Požiadavkám na výmenu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího hnutie OĽANO vyhovelo. Čo sa týka odstúpenia premiéra, podľa Krúpu sa snažia riešiť situáciu v pokoji a za zatvorenými dverami. Ako povedal, na rozdiel od niektorých partnerov nezverejňujú ani ultimatívne vyjadrenia.

Vláda, parlament aj ministerstvá napriek kríze fungujú. "My si robíme svoju prácu naďalej, a snažíme sa naozaj dosiahnuť kompromis, aby sa nám podarilo udržať štvorkoalíciu," uviedol v relácii Krúpa. Na otázku, či by mal Matovič zotrvať na stoličke premiéra odpovedal, že prebiehajú rokovania, klub je jednotný a stojí za Matovičom. V OĽANO takisto vnímajú, že koaličná kríza ľudí otravuje.

SaS odmieta predčasné voľby

V Smere-SD sú podľa Ľuboša Blahu "absolútne rozčarovaní" z toho, čo sa aktuálne deje. Vláda podľa neho už tri týždne traumatizuje Slovensko infantilnými hádkami. Kľúčové rezorty sú bez ministrov. Akú jedinú alternatívu vidí Blaha pád vlády Igora Matoviča. "Ukázalo sa, že pravica na Slovensku nevie vládnuť," myslí si Blaha. V prípade ak Matovič neodstúpi, koná "najväčšiu vlastizradu" v dejinách Slovenska.

Podľa poslanca Tomáša Tarabu ľudia chcú predčasné voľby. Kríza podľa neho netrvá len 22 dní, ale od začiatku vládnutia. Ako najlepšie riešenie vidí predčasné voľby. Súčasné diskusie o rekonštrukcii vlády označil za "mocenskú hru".

Poslanec Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok po roku vládnutia Igora Matoviča zhodnotil, že táto vláda je vládou "zlyhania, sklamania a nenaplnených sľubov". Podľa poslanca chýbajú kľúčoví ministri. Za jedinú alternatívu označil predčasné voľby.

Jana Bittó Cigániková potvrdila, že ak premiér Matovič do utorka neopustí svoju funkciu, ministri SaS odchádzajú z vlády. Priznala, že "naťahovanie sa" nie jej v súčasnej situácii rozumné, a preto SaS stanovila konkrétny termín. "Nechceme rozbiť vládu, odmietame predčasné voľby," povedala Bittó Cigániková a doplnila, že odchodom SaS vláda nepadne. "Jediný problém je v osobe Igora Matoviča," vyhlásila poslankyňa.

V Smere podľa Blahu chcú, aby traja najvyšší ústavní činitelia vystúpili pred národ a povedali, čo bude ďalej. "Pani prezidentka, s prepáčením, urobila z prezidentského paláca predmanželskú poradňu," vyhlásil v relácii Blaha s tým, že po toľkých rokovaniach lídrov už musia mať v koalícii problém vyriešený.

Krúpa: Pri menej populárnych opatreniach pemiér necítil lojalitu

Blaha i Šutaj Eštok hovoria do vyhlásenia predčasných volieb o menovaní úradníckej vlády. Krúpa spochybnil je funkčnosť v boji s pandémiou. Bittó Cigániková dodala, že aj prezidentka potvrdila, že by vymenovala po rekonštrukcii vládu na pôdoryse súčasnej koalície.

V boji s pandémiou sa Matovič rozhodol prevziať všetku zodpovednosť za seba, skonštatoval Krúpa. Ako hovorí, pri zavádzaní menej populárnych opatrení často necítili lojalitu a solidaritu ani z radov koaličných partnerov. Bittó Cigániková podotkla, že svoje argumenty si dovolili povedať, keď na vláde neboli podporené ich návrhy na pomoc ľuďom či vypočuté ich argumenty.

Zástupca Smeru-SD pripomenul, že Slovensko je medzi tými najhoršími v boji s pandémiou. Žiada zastaviť celoplošné testovanie a zlepšiť štátnu pomoc. Krúpa význam testovania hájil, odmieta nedostatočnú pomoc. Bittó Cigániková doplnila, že SaS navrhovala odškodňovací nástroj, no pre spory nebol dosiaľ prijatý.

Núdzový stav nebol prijatý štandardne, pripustila poslankyňa za SaS. V parlamente bude žiadať jeho zdôvodnenie, minimálne z hľadiska potrieb v zdravotníctve však vidí jeho opodstatnenie. Spôsob jeho prijatia kritizuje aj Smer-SD, podľa Blahu trvajú na podaní na Ústavný súd SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok