Nemecko zápasí s 3. vlnou, pripravuje sa na tvrdý lockdown

TA3 TASR
20.3.2021 07:42

Nemecko nesmie váhať zaviesť výnimočné opatrenia a vrátiť sa k tvrdému lockdownu, pokiaľ to bude nutné, kancelárka Angela Merkelová vyhlásila po zasadaní federálnej vlády a vlád nemeckých spolkových krajín v piatok.

Nemecko zápasí s 3. vlnou, pripravuje sa na tvrdý lockdown
TASR/AP

Nemecká vláda sa zaoberala pomalým tempom vakcinačného programu proti novému koronavírusu. Zástupcovia federálnej vlády i spolkových krajín súhlasili s návrhom zaviesť tvrdý lockdown v prípade, že sedemdňová miera incidencie narastie na viac než 100 nových prípadov na 100 000 obyvateľov. "Dúfala som, že sa nám podarí vyhnúť sa zatiahnutiu tejto záchrannej brzdy, ale keď sa pozriem na vývoj za posledných zopár dní, tak to nebude možné," vyhlásila Merkelová.

Nemecko zaznamenalo tretiu vlnu pandémie, pričom v krajine sa rýchlo šíri nákazlivejšia britská mutácia vírusu. Niektoré spolkové krajiny už zaviedli tvrdšie obmedzenia, zatiaľ čo iné zastavili uvoľňovanie opatrení. Podľa Inštitútu Roberta Kocha sedemdňová miera incidencie vystúpila vo štvrtok na hodnotu 95.6. "Bohužiaľ, budeme musieť použiť núdzovú brzdu," dodala Merkelová.

Nemecký Inštitút Roberta Kocha v piatok zaradil Poľsko a ďalšie krajiny medzi vysoko rizikové kvôli narastajúcemu počtu prípadov nového koronavírusu. Od nedele tak ľudia prichádzajúci do spolkovej republiky cez poľskú hranicu budú musieť mať negatívny test.

RKI klasifikuje ako vysoko rizikové krajiny tie, kde zaznamenali viac než 200 prípadov na 100 000 obyvateľov za obdobie siedmich dní. V Poľsku v piatok za 24 hodín pribudlo 25 998 nových prípadov. Okrem Poľska RKI zaradilo do rovnakej kategórie aj Bulharsko, Cyprus, Kuvajt, Paraguaj a Uruguaj. Naopak, cestovné obmedzenia sa zmiernili pre Veľkú Britániu a Írsko, píše DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok