Francúzi určili vekovú hranicu pre AstraZenecu, dostal ju aj premiér

TA3 TASR
19.3.2021 14:57

Francúzsky nezávislý úrad nad zdravotnou starostlivosťou odporučil, aby vakcínu proti chorobe COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca dostávali iba ľudia vo veku viac ako 55 rokov.

HAS uviedol, že jeho odporúčanie sa zakladá na fakte, že správy o krvných zrazeninách, ktoré viedli k pozastaveniu očkovania vakcínou AstraZeneca vo Francúzsku i ďalších európskych krajinách, sa vyskytli iba u osôb mladších ako 55 rokov. AFP súčasne informovala, že vakcínou AstraZeneca sa v piatok dal zaočkovať aj predseda francúzskej vlády Jean Castex (55). Pôvodne mal v úmysle čakať na očkovanie, kým naňho príde rad podľa roku narodenia, ale teraz sa chcel dať zaočkovať vakcínou AstraZeneca, aby zvýšil dôveru francúzskej verejnosti v túto látku.

Castex toto svoje rozhodnutie avizoval už v utorok, keď vyhlásil, že sa AstraZenecou dá zaočkovať hneď po tom, ako bude vo Francúzsku zrušené dočasné pozastavenie jej používania. Pozastaviť očkovanie vakcínou AstraZeneca sa podobne ako Francúzsko rozhodli aj ďalšie štáty. Stalo sa tak po správach o výskyte krvných zrazenín u viacerých zaočkovaných osôb.

Európska agentúra pre lieky, ktorá sa týmito prípadmi zaoberala, vo štvrtok uviedla, že vakcína od britsko-švédskej firmy AstraZeneca nesúvisí s celkovým zvýšeným rizikom vzniku krvných zrazenín. Zdôraznila, že výhody prevažujú nad rizikami. "Výbor dospel k jasnému vedeckému záveru: ide o bezpečnú a účinnú vakcínu," uviedla na tlačovej konferencii riaditeľka EMA Emer Cookeová po tom, čo sa prípadom zaoberal Výbor EMA pre hodnotenie rizík liekov.

Castex toto svoje rozhodnutie avizoval už v utorok, keď vyhlásil, že sa AstraZenecou dá zaočkovať hneď po tom, ako bude vo Francúzsku zrušené dočasné pozastavenie jej používania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok