Cigániková mala fingovať svoje očkovanie. Pravda je však iná

TA3 TASR
19.3.2021 13:39

Tisíce ľudí zdieľali začiatkom marca 2021 fotografie a príspevky o poslankyni národnej rady Jane Bittó Cigánikovej, podľa ktorých mala fingovať svoje očkovanie proti koronavírusu. Konšpirátori na to použili viac ako dva roky starú fotografiu z jej očkovania proti chrípke. Cigániková dodala aj fotografiu zo svojho očkovania proti ochoreniu COVID-19 vakcínou od firmy AstraZeneca z 5. marca 2021.

Cigániková mala fingovať svoje očkovanie. Pravda je však iná
TASR/Michal Svitok

Súkromný facebookový profil zdieľal 7. marca príspevok s popisom: "Cigániková sa nechala očkovať bez vakcíny? Dáte si aj vy takú?" Ten obsahoval časť originálnej fotografie Cigánikovej z jej očkovania a výrez s detailom. Fotografia mala dokazovať, že Cigániková nafingovala svoje očkovanie proti koronavírusu. Na fotografii totiž nie je vidieť vpich ihly s očkovacou látkou.

cigaaa_0a14036f-9a9a-1061.jpg

Fotografia však vznikla v októbri 2018 a vôbec nesúvisí s pandémiou koronavírusu. Poslankyňa sa v roku 2018 nechala zaočkovať proti chrípke a fotografiu odvtedy opakovane zdieľala na sociálnej sieti. Prvýkrát zverejnila zneužitú fotografiu na facebookovej stránke a Instagrame 18. októbra 2018 s popisom, že ide o očkovanie proti chrípke. Opätovne ju zdieľala 26. januára 2019 a naposledy 7. januára 2021, ale s poznámkou: "Toto je foto z očkovania proti chrípke z minulých rokov, pretože pri korone som sa ešte nedostala na rad. Keď sa dostanem, okamžite a bez váhania sa zaočkujem."

Pre potreby vyvrátenia nepravdivých tvrdení zaslala poslankyňa AFP snímky obrazovky mobilného telefónu, na ktorých je vidieť dátum vyhotovenia fotografie 17. október 2018, teda jeden deň predtým, ako ju Cigániková zdieľala na sociálnych sieťach. Prečo na fotografii nie je vidno ihlu a samotný vpich, poslankyňa zdôvodnila tým, že zdravotná sestra ju zakryla rukou. Cigánikovú proti ochoreniu COVID-19 zaočkovali 5. marca 2021 vakcínou od výrobcu AstraZeneca v Nemocnici sv. Michala v Bratislave. Agentúre AFP doručila aj fotografiu z očkovania s dátumom vyhotovenia 5. marec 2021.

Cigánikovú proti ochoreniu COVID-19 zaočkovali 5. marca 2021 vakcínou od výrobcu AstraZeneca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok