Za lesnými požiarmi v EÚ je al-Káida, tvrdí ruská tajná služba

TASR
3.10.2012 12:38

Lesné požiare v európskych krajinách má na svedomí teroristická sieť al-Káida. Toto prekvapujúce tvrdenie pochádza z úst šéfa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby Alexandra Bortnikova.

Za lesnými požiarmi v EÚ je al-Káida, tvrdí ruská tajná služba
SITA

Lesný džihád

Podľa jeho slov ide o novú stratégiu al-Káidy, ktorá postihnutým štátom spôsobuje obrovské ekonomické a morálne škody a pritom si nevyžaduje mimoriadne prípravy, technické vybavenie ani finančné prostriedky. Bortnikov túto stratégiu označil za lesný džihád.

Pravdepodobnosť, že sa podarí vypátrať páchateľov podpaľačských útokov, je minimálna, upresnil Bortnikov, ktorý dnes v Moskve vystúpil na porade šéfov tajných, bezpečnostných a policajných služieb.

Juh Európy v plameňoch

O tom, že lesné požiare sú niečím zámerom, svedčí aj obsah mnohých internetových stránok extrémistických hnutí, kde sú presné návody, ako čo najefektívnejšie podpáliť les a ako čo najnenápadnejšie opustiť miesto činu, informovala tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na Bortnikova.

Uplynulé leto zachvátili lesné požiare veľkú časť južnej Európy. Najviac boli postihnuté lesy v Taliansku, Španielsku, Grécku a Chorvátsku. O život prišlo niekoľko desiatok ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok