Kde žijú najšťastnejší ľudia na svete? Už roky víťazí jedna krajina

TA3 TASR
19.3.2021 13:40

Fínsko sa už štvrtýkrát po sebe stalo "najšťastnejšou krajinou" na svete. Vyplýva to z najnovšej Svetovej správy o šťastí, ktorú v piatok na základe svojho prieskumu zverejnili odborníci z Organizácie Spojených národov.

Kde žijú najšťastnejší ľudia na svete? Už roky víťazí jedna krajina
TASR/AP

Dominujú európske krajiny

V "rebríčku šťastia" figuruje 150 krajín. Správa posudzuje šťastie obyvateľov jednotlivých krajín na základe toho, ako sami vnímajú faktory ako hrubý domáci produkt v prepočte na obyvateľa, dĺžka zdravého života a tiež pozorovaná miera korupcie vo vláde a v podnikaní. Všíma si tiež sociálne istoty či mieru slobody, akú cítia občania v životných rozhodnutiach.

V prvej desiatke tohtoročného rebríčka dominujú európske krajiny: okrem Fínska sa tam dostali aj Dánsko, Švajčiarsko, Island, Holandsko, Nórsko, Švédsko, Luxembursko a Rakúsko. Jediný neeurópsky štát - Nový Zéland - skončil na deviatom mieste.

Nemecko skončilo na 13. mieste, Kanada je 14., Británii pripadlo 17. miesto. Spojené štáty americké sú 19. a o dve priečky nižšie, na 21. mieste, sa ocitlo Francúzsko, nasledované napr. Brazíliou (35.), Japonskom (56.), Ruskom (76.) či Čínou (84.).

Z veľmocí je posledná India

Spomedzi svetových veľmocí najhoršie skončila India, ktorej pripadlo nezávideniahodné 139. miesto. Rebríček tiež umožňuje určiť "najmenej šťastnú krajinu na planéte": podľa najnovšej správe je ňou Afganistan. Tesne pred nám skončili Zimbabwe, Rwanda, Botswana a Lesotho.

Vedci konštatovali, že opätovné prvenstvo Fínska "nie je prekvapením", pretože že táto krajina sa "vždy umiestňovala na veľmi vysokej priečke v rebríčku vzájomnej dôvery, ktorá aj počas pandémie pomohla ochrániť životy ľudí, ich živobytie a kvalitu života". Vedci poukázali, že chrániť životy vo Fínsku počas pandémie pomohla aj dôvera vo vládu a jej inštitúcie. Agentúra DPA poznamenala, že Fínsko bolo v rámci prieskumu jednou z 23 krajín, kde na čele vlády stojí žena.

 

Aký je vplyv pandémie?

Údaje pre tohtoročnú Svetovú správu o šťastí boli zhromaždené v posledných troch rokoch. Vedci pri svojej analýze porovnali údaje z roku 2020 s dátami z predchádzajúcich rokov, aby takto identifikovali vplyv pandémie choroby COVID-19.

"Výrazne vyššiu frekvenciu negatívnych emócií" pritom zistili v asi v tretine krajín. Ale 22 krajín zaznamenalo pozitívny vývoj tohto ukazovateľa a "prekvapivo - v priemere - nedošlo k poklesu subjektívneho hodnotenia kvality vlastného života," uviedol John Helliwell, jeden z spoluautorov štúdie. "Jedným z možných vysvetlení je, že ľudia považujú chorobu COVID-19 za bežnú a vonkajšiu hrozbu, ktorá poškodzuje každého a ktorá vedie k väčšiemu pocitu solidarity a empatie," hodnotí expert.

Celosvetovo pandémia spôsobila v roku 2020 dva milióny úmrtí na covid a takmer štvorpercentný nárast ročného počtu úmrtí. "Pandémia nám pripomína naše globálne environmentálne hrozby, naliehavú potrebu spolupráce a ťažkosti pri jej dosahovaní v každej krajine a na celom svete," uviedol spoluautor Jeffrey D. Sachs z Centra pre trvalo udržateľný rozvoj Kolumbijskej univerzity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok