Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výživový doplnok z morských rias zníži emisie metánu dobytka až o 82 %

Výživový doplnok z morských rias zníži emisie metánu dobytka až o 82 %
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hovädzí dobytok je hlavným zdrojom emisií skleníkových plynov, no nová štúdia našla ďalšie dôkazy o tom, že kŕmenie kráv malou dávkou doplnkovej výživy z morských rias môže výrazne znížiť ich emisie metánu bez toho, aby to malo vplyv na ich zdravie alebo chuť mäsa.

Metán nemusí tak vplývať na skleníkové plyny ako oxid uhličitý, ale vyrovnáva to svojou účinnosťou. Počas 20-ročného obdobia zachytí 84-krát viac tepla ako CO2. Poľnohospodárstvo je najväčším prispievateľom plynu, pretože hospodárske zvieratá vyčerpávajú 37 percent všetkého metánu indukovaného človekom. Preto ľudia čoraz častejšie volajú po znížení množstva červeného mäsa, ktoré sa konzumuje. A aj keď je to všeobecne stále dobrý nápad, zmena stravovania nemusí byť jediným riešením. Zmena stravovania dobytka tiež pomáha.

Druhy morských rias Asparagopsis taxiformis boli primiešané do bežného krmiva pre kravy, aby sa pokúsili znížiť emisie metánu.

Za posledných pár rokov vedci z CSIRO a Kalifornskej univerzity v Davise (UCD) preukázali, že pridanie len trochy morských rias do bežnej stravy dobytka môže drasticky znížiť ich emisie metánu. V novej štúdii pritom tím zvýšil experimenty z dvoch týždňov na päť mesiacov. Za tento čas dali 21 kusom hovädzieho dobytka rôzne množstvá riasy Asparagopsis taxiformis, ktorá rastie v tropických austrálskych vodách. Zdá sa, že táto rastlina funguje tak, že narúša enzýmy v črevách zvierat, ktoré produkujú metán.

Vedci štyrikrát denne merali hladinu metánu v dychu kráv tým, že im dávali jesť zo špecializovaného prístroja. Štúdia zistila, že kravy, ktoré jedli dávky morských rias okolo 80 g, vyprodukovali o 82 percent menej metánu ako kontrolná skupina kráv, pričom stále rovnako priberali na hmotnosti.

Krava žerie zo stroja určeného na meranie metánu v dychu.

Dôležité je, že účinnosť redukcie metánu sa počas päťmesačného experimentálneho obdobia neznížila. A chuťové testy preukázali, že u zvierat kŕmených novou stravou nedošlo k nijakým zmenám v kvalite mäsa alebo mlieka.

Stále však treba prekonať niektoré logistické prekážky. Tím hovorí, že je ťažké pestovať túto konkrétnu morskú riasu vo väčšom množstve a nie je jasné, ako presne je možné doplnky podávať kravám, ktoré sa samé pasú na pastvinách. Vedci však tvrdia, že tieto otázky budú predmetom ich budúcej práce.

Kravy na farme počas nových experimentov.