AstraZeneca je bezpečná a nezvyšuje riziko zrazenín, oznámila lieková agentúra

TA3 TASR
18.3.2021 17:32

Európska agentúra pre lieky (EMA) uviedla, že vakcína od britsko-švédskej firmy AstraZeneca nesúvisí s celkovým zvýšeným rizikom vzniku krvných zrazenín. Zdôraznila, že výhody prevažujú nad rizikami.

Môžu nastať veľmi zriedkavé prípady

"Výbor dospel k jasnému vedeckému záveru: ide o bezpečnú a účinnú vakcínu," uviedla na tlačovej konferencii riaditeľka EMA Emer Cooková po tom, čo sa prípadom zaoberal Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC). "Výbor tiež dospel k záveru, že vakcína nie je spojená so zvýšením celkového rizika tromboembolických príhod alebo krvných zrazenín," dodala Cooková.

EMA v správe na svojej webovej stránke taktiež uviedla, že "neexistujú dôkazy o probléme súvisiacom s konkrétnymi šaržami vakcíny alebo s konkrétnymi výrobnými závodmi". "Vakcína však môže byť spojená s veľmi zriedkavými prípadmi krvných zrazenín spojených s trombocytopéniou, čiže s nízkym počtom krvných doštičiek (prvkov v krvi, ktoré pomáhajú pri zrážaní) s krvácaním alebo bez krvácania vrátane zriedkavých prípadov zrazenín v cievach odvádzajúcich krv z mozgu (CVST)," informovala EMA.

Dôkazy z reálneho sveta

Podľa nej PRAC vykoná ďalšie preskúmanie rizík vrátane preskúmania rizík s inými typmi vakcín proti COVID-19. Zároveň bude pokračovať dôkladné sledovanie hlásení o poruchách zrážania krvi. Okrem toho sa začínajú realizovať aj ďalšie štúdie, ktoré poskytnú "viac laboratórnych údajov a dôkazy z reálneho sveta", dodala Európska agentúra pre lieky.

EMA už v utorok vyhlásila, že "nič nenasvedčuje" tomu, že vakcína proti novému koronavírusu od firmy AstraZeneca môže za krvné zrazeniny, aké boli po očkovaní ňou hlásené z viacerých krajín. EMA zároveň dodala, že je "pevne presvedčená" o prínosoch tejto vakcíny.

Očkovanie AstraZenecou v poslednom období pozastavilo viacero krajín. Stalo sa tak po správach o výskyte krvných zrazenín u viacerých zaočkovaných osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok