O krok bližšie ku covid pasom. Európska únia sa snaží zachrániť letnú dovolenkovú sezónu

CK SATUR/PR
18.3.2021 16:16

Európska komisia po prvý raz predstavila takzvané covid pasy, ktoré majú v čase pandémie uľahčiť cestovanie. Zaviesť ich chce ešte pred letom. S novým potvrdením budú môcť cestovať zaočkovaní, otestovaní a tiež tí, ktorí koronavírus už prekonali.

O krok bližšie ku covid pasom. Európska únia sa snaží zachrániť letnú dovolenkovú sezónu
CK SATUR

Digitálny zelený certifikát alebo covid pas má byť postavený na trojici kritérií, ktoré budú mať rovnakú váhu. Bude ukazovať či je človek už zaočkovaný, či má negatívny test na koronavírus z nedávnej doby alebo už covid-19 prekonal a má protilátky. Ako povedal v štúdiu TA3 štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus „v zásade je určená hranica na 72 hodinách na PCR testy a 48 hodín na antigénové testy.“

Európska komisia chce takýmto spôsobom zaistiť, že budú údaje vzájomné uznávané naprieč členským štátmi Únie. Ide podľa nej o riešenie, ktoré môže na určitý nevyhnutný čas zjednodušiť občanom cestovanie. Zároveň zdôrazňuje že certifikát nebude diskriminovať ľudí, ktorí sa nemôžu alebo nechcú zaočkovať. Nemá byť obmedzený ani pohyb tých, ktorí pas vlastniť nebudú. Jej podpredseda Maroš Šefčovič priblížil ako by mohli certifikáty vyzerať. „Pôjde o dve formy. Jednak papierovú aj digitálnu, ktorá by mala obsahovať údaje v jazyku krajiny, ktorá ho vydá aj v angličtine. Bude mať aj QR kód."

Deti covid pasy pravdepodobne potrebovať nebudú. Pri vakcínach, ktoré neschválila Európska lieková agentúra, sa budú môcť štáty rozhodnúť jednotlivo, či ich budú uznávať. Slovensko musí teda vybrať, kto bude tieto certifikáty vydávať a kto ponesie zodpovednosť aj za ich technickú stránku. Podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa by túto otázku malo mať na starosti ministerstvo zdravotníctva, ktoré má prístup k príslušným databázam. Spolupracovať by ale malo aj s ministerstvom vnútra, keďže ide o hraničný režim a tiež s ministerstvom pre investície, informatizáciu a rozvoj, ktoré by sa doladilo technická podobu pasov.

Očkovací preukaz alebo certifikát ako prví navrhli Gréci a Portugalci. Spolu s mnohými európskymi krajinami žijú prevažne z turizmu. Podporu našli v mnohých členských štátoch, vrátane Slovenska či Česka. Rakúsko už oznámilo, že covidové pasy začne využívať bez ohľadu na to, či ich Brusel schváli alebo nie. Využívať ich chce tiež Holandsko. Zelené certifikáty majú byť k dispozícii zadarmo. Aby ich ľudia mohli začať používať ešte pred letnou turistickou sezónou, musia ich schváliť členské krajiny a Európsky parlament. Prestať používať by sa mali po tom, čo sa pandémia skončí. Epidemiológovia hovoria, že je to vec kolektívnej imunity. Začiatok a aj koniec pandémie oficiálne vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok