Pôvod liehovín sa bude dať overiť na špeciálnej webstránke

TASR, TA3
3.10.2012 10:49

Takzvané rodné listy českých destilátov s informáciami o pôvode každej fľaše tvrdého alkoholu vyrobeného v Česku poskytne nová webová stránka www.certifikacelihovin.cz.

Pôvod liehovín sa bude dať overiť na špeciálnej webstránke
ČTK

Web uvedú do prevádzky počas dnešného popoludnia, keď naň nahrajú údaje od 11 výrobcov, členov Únie výrobcov a dovozcov liehovín, informoval Český rozhlas (ČRo). Jeho úlohou je pomáhať primárne zákazníkom liehovarov.

"Mal by slúžiť predovšetkým našim priamym zákazníkom, môžu si z neho priamo stiahnuť daný originálny certifikát. A ďalej by mal slúžiť širšej verejnosti, aby si sama overila, ak má doma nejakú fľašu, či je tá fľaša originálna a v poriadku a má rodný list," citoval Český rozhlas na svojom webe riaditeľa spoločnosti Global Spirits Tomáša Ottu.

Predajcovia alkoholu vyrobeného v tomto roku sú povinní doložiť jeho pôvod. A to je práve cieľom nového webu. Certifikát je možné získať, keď sa zadajú tri údaje: prvé štyri čísla kolku, čiarový kód EAN a číslo šarže (uvádzané zvyčajne na hrdle fľaše či jej zadnej časti alebo etikete), informoval Jan Janča z internetovej firmy Cognito. Web by podľa neho mal bez problémov zvládnuť aj veľký nápor záujemcov o informácie.

Doterajšia bilancia metanolovej aféry je hrozivá - 27 ľudí zomrelo a je evidovaných 76 otrávených, dodal Český rozhlas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok