Na podporu psychického zdravia Slovákov pôjde sto miliónov eur

TA3 TASR
18.3.2021 12:10

Do reforiem v oblasti duševného zdravia má z európskeho nástroja na obnovu ekonomiky smerovať 100 miliónov eur. Dôraz sa kladie na modernizáciu psychiatrickej a psychologickej zdravotno-sociálnej starostlivosti, posilnenie podpory duševného zdravia a prevenciu vzniku porúch či na zvýšenie dostupnosti starostlivosti.

Na podporu psychického zdravia Slovákov pôjde sto miliónov eur
ČTK

Päť základných okruhov

Od podpory duševného zdravia obyvateľstva sa očakáva, že pre spoločnosť prinesie benefity a úspory, a to tak, že zníži výskyt pridružených fyzických ochorení a úmrtí, chudobu, kriminalitu a zvýši vzdelanosť, zamestnanosť, produktivitu a stabilitu rodín. Počíta so silnou medzirezortnou spoluprácou. Samozrejmosťou by mala byť digitalizácia administrácie psychodiagnostiky a ďalší rozvoj digitálnych zručností personálu.

Reformy a investície sú zoskupené do piatich základných okruhov, medzi ktoré patria koordinovaná medzirezortná spolupráca a regulácia, dostupná zdravotno-sociálna starostlivosť pre všetky skupiny pacientov s dôrazom na komunitné riešenia, moderné diagnostické a liečebné postupy, moderné vzdelávanie personálu a znižovanie negatívnych dopadov pandémie ochorenia COVID-19.

Ako sa uvádza v materiáli, na Slovensku trpí duševnými poruchami veľa ľudí, mnoho z nich sa nelieči. Podľa oficiálnych štatistík minimálne štyri percentá obyvateľov Slovenska trpia jednou alebo viacerými duševnými poruchami. Duševné poruchy vytvárajú pre Slovensko spoločenské náklady odhadom vo výške dvoch miliárd eur, z toho miliardu kvôli poklesu produktivity obyvateľstva, zvyšok tvoria náklady na zdravotnú starostlivosť o pridružené fyzické ochorenia a náklady na sociálne zabezpečenie.

Návrh Plánu obnovy a odolnosti SR z dielne Ministerstva financií SR sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Vplyv pandémie

Tvorcovia konštatujú, že v ústavnej starostlivosti je dostatok kapacít, ale je potrebné ich humanizovať, reprofilizovať a doplniť detenčnú a ochrannú liečbu. Akútne poddimenzované sú kapacity komunitnej ambulantnej a terénnej starostlivosti. Rovnako konštatuje, že diagnostika a liečba sú v mnohých ohľadoch nevyhovujúce. Chýba tiež koordinácia a systematický prístup v nadrezortných témach, najmä v psychologickom poradenstve a prevencii.

Podľa odhadov odborníkov môže situáciu zhoršiť aj pandémia nového koronavírusu, ktorá bude mať dosah na duševné zdravie ľudí naprieč všetkými vekovými kategóriami. Od podpory v oblasti duševného zdravia sa očakáva napríklad zvýšenie počtu personálu, ktorý poskytne modernú liečbu a diagnostiku či skrátenie čakacej doby na poskytnutie odbornej starostlivosti o duševné zdravie. Zvýšiť by sa mala aj zamestnanosť vďaka zlepšeniu duševného a fyzického zdravia pracovnej sily.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok