Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Transparentné solárne články neberú svetlo rastlinám v skleníku

Transparentné solárne články neberú svetlo rastlinám v skleníku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokroky v technológii priehľadných fotovoltických článkoch znamenajú, že čoskoro by sa mohli dať inštalovať do okien a skleníkov. No zbavili by rastliny v skleníkoch vitálneho slnečného žiarenia? Vedci zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne zistili, že šalát rastie pod rôznymi vlnovými dĺžkami svetla, a že rastlinám sa darí dobre.

Organické solárne články sa javia byť životaschopným systémom pre obnoviteľnú energiu vďaka mnohým výhodám. Môžu byť flexibilnejšie ako iné technológie, môžu byť transparentné alebo z polovice transparentné a dajú sa upraviť vlnové dĺžky slnečného žiarenia, ktoré majú zachytávať. Teoreticky by sa tak mohli stať ideálnymi na zabudovanie do strechy skleníka.

Tam mohli tieto organické solárne články zachytávať určité vlnové dĺžky svetla, pričom by stále umožňovali časti z nich prechádzať do rastlín dole. V predchádzajúcej štúdii tím skúmal, koľko energie by tento druh zariadenia mohol vyprodukovať, a zistil, že by to mohlo stačiť na to, aby boli skleníky energeticky neutrálne. V novej práci sa skúmalo to, ako to ovplyvňujú rastliny v skleníkoch.

Vedci pestovali v skleníkoch skupiny červených šalátov po dobu 30 dní, kým neboli úplne zrelé. Všetky rôzne skupiny boli pritom vystavené rovnakým pestovateľským podmienkam, ako napríklad teplote, vode, hnojivu a koncentrácii CO2. Jediným rozdielom bolo svetlo.

Šalát bol rozdelený do štyroch skupín - kontrolná skupina, ktorá dostávala pravidelné biele svetlo, a tri experimentálne skupiny, ktoré rástli pod svetlom s rôznymi filtrami. Vedci tak zmenili pomer červeného a modrého svetla, ktorý rastliny dostali, aby napodobnili vlnové dĺžky, ktoré budú blokované transparentnými solárnymi článkami.

Tím potom monitoroval niekoľko ukazovateľov zdravia rastlín, vrátane počtu a veľkosti listov, hmotnosti, množstva CO2, ktoré absorbovali, a hladín antioxidantov, ktoré obsahovali. A možno prekvapivo sa ukázalo, že šalátom sa darilo bez ohľadu na to, aký druh svetla dostali. Vedci tvrdia, že v súčasnosti pracujú na testovaní účinkov blokovania rôznych vlnových dĺžok svetla na iných plodinách, ako sú napríklad paradajky.